Londonā notiek Valsts svētku svinīgais koncerts ar a cappella grupu “Latvian Voices” dalību

17.11.2023. 13:35

2023. gada 16. novembrī Londonā, St. Martin-in-the-Fields baznīcā notika Latvijas valsts proklamēšanas 105. gadadienas svinīgais pasākums, kura laikā notika svētku pieņemšana un koncerts ar starptautiski augstu novērtētās Latvijas a cappella grupas “Latvian Voices” dalību.

Svinīgajā uzrunā Latvijas vēstniece Apvienotajā Karalistē Ivita Burmistre sveica klātesošos Latvijas Republikas dibināšanas 105. gadadienā, izceļot latviešu tautas spēku un noturību. “Latvija iestājas par demokrātiju un cilvēktiesībām un stingri atbalsta starptautisko sadarbību. Latvija ir pieteikusi kandidatūru ANO Drošības padomes vēlēšanām 2025. gadā dalībai 2026. - 2027. gadā. Mūsu unikālā pieredze stiprinās daudzpusējās sistēmas noturību – sākot ar miera veidošanu un konfliktu novēršanu, beidzot ar kolektīvo spēju uzlabošanu, lai reaģētu uz esošajiem un iespējamiem izaicinājumiem globāli.”

Svinīgā pasākuma turpinājumā Latvijas a cappella grupa “Latvian Voices” priecēja klātesošos ar tādām latviešu dziesmām kā “Jumalo” un “Piekūns skrien debesīs”. Tāpat koncerta laikā skanēja grupas dalībnieces Lauras Jēkabsones aranžētie skaņdarbi un citas latviešu tautā iemīļotas dziesmas. Koncerta apmeklētāji augstu novērtēja Ukrainas tautas dziesmas “Oi polechko-pole” izpildījumu.

Koncerta noslēgumā, grupai izpildot latviešu tautasdziesmu “Pūt, vējiņi”, skatītāji pievienojās dziedāšanai, radot sirsnīgu un pacilājošu svētku koncerta noslēgumu.  

Latvijas valsts svētku svinīgais pasākums pulcēja vēstniecības sadarbības partnerus –  Londonā akreditētā diplomātiskā korpusa pārstāvjus gan no Eiropas, gan ģeogrāfiski attālākiem reģioniem, kā arī dažādu Apvienotās Karalistes valdības institūciju pārstāvjus un vēstniecības sadarbības partnerus. Svētku koncerts kuplā skaitā pulcēja Apvienotajā Karalistē dzīvojošos tautiešus.

Latvijas valsts proklamēšanas 105. gadadienas svinīgā pasākuma rīkošanu atbalsta Latvijas Republikas Ārlietu ministrija no diasporas atbalsta projektu programmas līdzekļiem un Latvijas kandidatūras ANO Drošības Padomē publiskās diplomātijas projektu līdzekļiem.