Londonā aizvadīts trešais Londonas Baltijas filmu festivāls

04.12.2023. 13:28
Londonā aizvadīts trešais Londonas Baltijas filmu festivāls

No 1. līdz 3. decembrim Īlingā, Londonā norisinājās trešais Londonas Baltijas filmu festivāls. Latvija godam tika pārstāvēta ar Viestura Kairiša filmu "Janvāris" un pēc Noras Ikstenas romāna uzņemto Ināras Kolmanes filmu "Mātes piens". Pēc katras filmas notika diskusijas ar filmu pārstāvjiem.

Sestdien, 2. decembrī, pēc filmas "Janvāris" izrādīšanas festivāla apmeklētājiem bija iespēja iepazīties ar filmas producentu Gintu Grūbi, kurš uzsvēra, ka filmas izveides procesā tika veikts padziļināts antropoloģisks darbs, lai filmas veidotāji spētu precīzi atainot Barikāžu laika notikumus. Skatītāji aktīvi uzdeva jautājumus un diskutēja gan par filmas vēstījumiem, gan arī par filmēšanas tehniku, izceļot dokumentālo kadru iekļaušanu filmā. Sarunas noslēgumā G. Grūbe uzsvēra, ka filmā ietvertie vēstījumi spēj iedvesmot ikvienu uzsākt dokumentēt ikdienas notikumus.

Svētdien, 3. decembrī, pēc filmas "Mātes piens" seansa notika jautājumu un atbilžu sesija ar režisores asistentes Loretas Līvas Lazdiņas dalību, kas izcēla latviešu sieviešu spēku un tā atainojumu filmā. Diskusijas laikā atklājās, ka ievērojama daļa filmas rekvizītu - piemēram, apģērbs - tikuši nodrošināti, pateicoties sabiedrības atsaucībai un ziedojumiem, kā rezultātā tie ir autentiski. Tāpat režisores asistente uzsvēra, ka arī filmēšanas vietas ir bijušas autentiskas, turklāt viena no tām - dzelzceļa stacija - tika nojaukta mēnesi pēc tajā notikušās filmēšanas.

Festivāls tika plaši apmeklēts un tā apmeklētāju loks ietvēra gan Londonā akreditētā diplomātiskā korpusa pārstāvjus no Eiropas un ģeogrāfiski attālākiem reģioniem, gan arī vēstniecības sadarbības partnerus, Apvienotajā Karalistē dzīvojošos tautiešus un citus interesentus.

Latvijas vēstniecība Apvienotajā Karalistē izsaka pateicību Lietuvas vēstniecībai Apvienotajā Karalistē, Igaunijas vēstniecībai Apvienotajā Karalistē un "Sauce London" par sadarbību festivāla organizēšanā.
Latvijas dalību Londonas Baltijas filmu festivālā atbalsta Latvijas Republikas Ārlietu ministrija no Latvijas kandidatūras ANO Drošības Padomē publiskās diplomātijas projektu līdzekļiem.