Latvijas diasporas pētnieki un studenti Latvijas vēstniecībā Apvienotajā Karalistē pārrunā ciešākas sadarbības iespējas

08.12.2023. 11:47
Latvijas diasporas pētnieki un studenti Latvijas vēstniecībā Apvienotajā Karalistē pārrunā ciešākas sadarbības iespējas

7. decembrī Latvijas vēstniecībā Apvienotajā Karalistē (AK) pulcējās Latvijas diasporas pētnieki un studenti, lai atskatītos uz padarīto un plānotu nākamā gada kopīgos pasākumus. Pasākumu atbalstīja Latvijas studentu un pētnieku asociācija (ALSRUK) un Latvijas investīciju un attīstības aģentūra (LIAA).

Latvijas vēstniece Ivita Burmistre savā uzrunā novērtēja esošo labo sadarbību ar diasporas pētniekiem un studentiem, kā arī ar ALSRUK un LIAA: “Prieks, ka šādas tikšanās vēstniecībā ir noderīgas, patīkami klausīties jūsu pieredzes stāstos par to, ko darāt šeit Apvienotajā Karalistē”.

Pasākuma Goda viesis profesors publiskajās starptautiskajās tiesībās un ANO Starptautisko tiesību komisijas loceklis Dr. phil. Mārtiņš Paparinskis dalījās un iedvesmoja klātesošos ar savu pieredzi starptautiskas karjeras veidošanā zinātnē un tieslietās, kā arī pastāstīja par šobrīd starptautiski aktuālajiem jautājumiem ar kuriem strādā.  M. Paparinskis atzīmēja, ka svarīgi “nezaudēt saiknes ar savu valsti”,  ”labas attiecības ar savu valsti ir vērtība”.

Klātesošos uzrunāja arī ALSRUK vadītāja Sandra Martinsone, aicinot visus uz aktīvu domapmaiņu par studentu un pētnieku interesēm, izaicinājumiem, pieredzi, kā arī nākotnes sadarbības iespējām. S. Martinsone norādīja uz ALSRUK kā platformu, ko var izmantot gan pētnieki, gan studenti, lai informētu par aktualitātēm un pasākumiem, kas var būt noderīgi arī Latvijā.

Pietiekams finansējums ir būtisks faktors gan pētniecības, gan izglītības turpmākai izaugsmei, tāpēc Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras pārstāvis Apvienotajā Karalistē Ivars Žukovskis informēja par atbalsta iespējām Latvijā. LIAA piedāvā dažādus atbalsta instrumentus, kurus var izmantot, jo īpaši inovatīvi un zinātņietilpīgi uzņēmumi.

Ar Kembridžas universitātes latviešu studentu biedrības darbību un aktualitātēm dalījās medicīnas studente Anna Elizabete Strazda. Kembridžā studējošie regulāri tiekas kopīgos pasākumos gan 18. novembrī, gan Ziemassvētkos, kā arī kopīgos spēļu un dziesmu vakaros. Anna Elizabete atzīmēja, ka vēlētos redzēt vairāk latviešu studentu Kembridžā. Ņemot vērā AK izstāšanos no ES, ir būtiski pieaugusi studiju maksa, tādēļ finansējuma pieejamība sekmīgiem studentiem ir kļuvis par ļoti aktuālu jautājumu.

Pasākuma noslēgumā pianists un koklētājs Eduards Grieznis iepriecināja klātesošos ar muzikālu priekšnesumu, kam sekoja arī sirsnīga sadziedāšanās Ziemassvētku noskaņās un aktīva tīklošanās.

Vēstniecība pateicas pētniekiem un studentiem, kā arī ALSRUK un LIAA par dalību pasākumā, kā arī novēl veiksmi, jaunas idejas un projektus 2024. gadā!