Latvijas vēstniece Apvienotajā Karalistē reģionālajā vizītē Gērnsijā aicina stiprināt tirdzniecības saites un sadarbību tūrisma jomā

11.12.2023. 17:32
Latvijas vēstniece Apvienotajā Karalistē reģionālajā vizītē Gērnsijā aicina stiprināt tirdzniecības saites un sadarbību tūrisma jomā

Šī gada 8. - 10. decembrī Latvijas vēstniece Apvienotajā Karalistē (AK) Ivita Burmistre reģionālajā vizītē apmeklēja Gērnsiju, kur tikās ar Gērnsijas gubernatoru (Lieutenant-Governor of the Bailiwick of Guernsey Lieutenant General Richard Cripwell CB, CBE), Pirmo ministru (Chief Minister of Guernsey, Deputy Peter Ferbrache), iekšlietu komitejas prezidentu (President of the Committee for Home Affairs, Deputy Rob Prow), kā arī Gērnsijā dzīvojošiem tautiešiem. Vēstniece piedalījās latviešu dievkalpojumā, kā arī Ziemassvētku eglītes rotāšanas pasākumā. 

Tiekoties ar Gērnsijas gubernatoru, Pirmo ministru un iekšlietu komitejas prezidentu, tika pārrunāta līdzšinējā sadarbība starp Latviju un Gērnsiju, aktuālie ģeopolitiskie un drošības jautājumi, situācija ekonomikā un sadarbības iespējas nākotnē. Vēstniece informēja par Latvijas sniegto visa veida atbalstu Ukrainai un tika pārrunāti jautājumi, kas saistīti ar Ukrainas civiliedzīvotāju uzņemšanu Latvijā un Gērnsijā. Runājot par ekonomisko sakaru veicināšanu, vēstniece uzvēra Latvijas interesi veicināt eksportu uz Gērnsiju, īpaši uzsverot informāciju tehnoloģiju un komunikāciju produktu un pakalpojumu eksportu, tūrisma veicināšanu, ņemot vērā regulāro aviosatiksmi uz Latviju un sadarbību digitalizācijas jomā. 

Vizītes ietvaros vēstniece tikās ar pārstāvēm no labdarības organizācijas Newborn Baby Hats Appeal, kas dibināta 2022. gada martā pēc Latvijas goda konsules Gērnsijā Lilitas Krūzes iniciatīvas. Labdarības organizācija uz vairākām Ukrainas jaundzimušo slimnīcām nogādā adītas cepurītes, zeķes, dažādus apģērbus, sedziņas un rotaļlietas. Līdz šim uz Ukrainu nosūtīti aptuveni 25,000 pašdarināti adīti, tamborēti, šūti apģērbi, segas, rotaļlietas. Vēstniece sirsnīgi pateicās iniciatīvas pārstāvēm par nesavtīgo darbu Ukrainas atbalstam.

Vizītes laikā vēstniece tikās ar Latvijas diasporas pārstāvjiem un pārrunāja tautiešiem aktuālus jautājumus, kā arī aicināja tautiešus būt aktīviem un iesaistīties pasākumos, kuri stiprina saiknes ar Latviju.  Pēc oficiāliem statistikas datiem Gērnsijā dzīvo 889 Latvijas valstspiederīgie. Vēstniece apmeklēja latvietei Antrai Vaivarei piederošu floristikas salonu The New Rose Bowl un pārrunāja jautājumus, kas saistīti ar uzņēmējdarbības vidi Gērnsijā.

Vizītes noslēgumā vēstniece piedalījās latviešu dievkalpojumā pilsētas baznīcā Town Church, kuru vadīja prāvests emeritus Andris Abakuks. Pēc dievkalpojuma vēstniece, kopā ar tautiešiem piedalījās Ziemassvētku eglītes rotāšanas pasākumā, dāvinot tautiešiem eglītes rotājumu ar valsts ģerboni. Pasākuma noslēgumā bija iespēja turpināt sarunas ar tautiešiem par dzīvi Gērnsijā un Latvijā, kā arī nobaudīt tautiešu ceptos gardumus – pīrādziņus un medus kūku.