K. Kariņš sarunā ar Apvienotās Karalistes ārlietu sekretāru Deividu Kameronu: nepieciešams turpināt tūlītēju militāro atbalstu Ukrainai

14.03.2024. 12:24

2024. gada 13. un 14. martā ārlietu ministrs Krišjānis Kariņš uzturas darba vizītē Londonā, Apvienotajā Karalistē.

13. martā norisinājās tikšanās ar Apvienotās Karalistes ārlietu sekretāru Deividu Kameronu (David Cameron), parlamenta Ārlietu komisijas vadītāju Alīsiju Kērnsu (Alicia Kearns), tāpat ministrs piedalījās apaļā galda diskusijā domnīcā Council on Geostrategy, kā arī sniedza intervijas britu vadošajiem medijiem.

Sarunā ar ārlietu sekretāru Deividu Kameronu ārlietu ministrs K. Kariņš pateicās par Apvienotās Karalistes ieguldījumu Baltijas jūras reģiona drošībā un uzsvēra nepieciešamību turpināt sniegt militāro atbalstu Ukrainai, stiprinot sadarbību militārās industrijas jomā. Kā piemērs šī mērķa sasniegšanā tika minēta Latvijas un Apvienotās Karalistes vadītā Dronu koalīcija. “Mūsu atbalstam Ukrainai ir jābūt stabilam, uzticamam un noturīgam līdz tās uzvarai karā pret Krieviju,” uzsvēra Latvijas ārlietu ministrs. Sarunā tika pārrunāta gatavošanās NATO samitam Vašingtonā šī gada vasarā.   

Tikšanās laikā ar parlamenta Ārlietu komisijas vadītāju Alīsiju Kērnsu ārlietu ministrs pauda gandarījumu par aktīvajiem abu valstu parlamentāriešu kontaktiem. K. Kariņš pārrunāja kopīgo atbalstu Ukrainai un nepieciešamību pēc ilgtermiņa stratēģijas attiecībā pret Krieviju. Ministrs informēja britu kolēģus par nesen Latvijā notikušo konferenci “Krievijas karš pret bērniem” un aicināja Apvienoto Karalisti sadarboties starptautiskās koalīcijas ietvaros, lai veicinātu izpratni par Ukrainas deportēto bērnu atgriešanas jautājumiem.

Apvienotās Karalistes domnīcas Council on Geostrategy apaļā galda diskusijā “Vienoti atbalstā Ukrainai: aizsardzības spēju palielināšana” (United in support for Ukraine: Increasing defence capabilities) ārlietu ministrs K. Kariņš uzsvērta sabiedroto militārās industrijas stiprināšanu un vienotību atbalstā Ukrainai kā galvenos faktorus visas Eiropas drošībai.

Vizītes laikā Apvienotajā Karalistē ārlietu ministram K. Kariņam 14. martā arī plānota tikšanās ar Uzņēmējdarbības un tirdzniecības departamenta valsts ministri un Ukrainas rekonstrukcijas ministri Nusratu Gani (Nusrat Ghani).