Informācija par Elektroniskās ceļošanas autorizācijas sistēmu

14.11.2023. 16:27

Apvienotā Karaliste šī gada rudenī ir uzsākusi pakāpenisku Elektroniskās ceļošanas autorizācijas (ETA) sistēmas ieviešanu, kas paredz pirms ieceļošanas Apvienotajā Karalistē nokārtot digitālo ieceļošanas atļauju jeb ETA.

  • ETA būs nepieciešama gadījumos, kad ieceļošanai Apvienotajā Karalistē nav nepieciešama vīza[1]. ETA būs jākārto arī ieceļot Apvienotajā Karalistē tranzīta nolūkos.
  • ETA neattieksies uz Apvienotās Karalistes un Īrijas pilsoņiem, kā arī to valstu pilsoņiem, kuriem jau ir spēkā esoša vīza, vai uzturēšanās atļauja Apvienotajā Karalistē.
  • ETA būs piesaistīta personas pasei un būs derīga divus gadus. Pieteikties ETA varēs caur UK ETA aplikāciju, vai caur www.gov.uk mājas lapu.

Jaunā ETA sistēma sākotnēji attieksies uz limitētu valstu skaitu. Sākot ar 2023. gada 15. novembri ETA būs nepieciešama Kataras pilsoņiem, savukārt sākot ar 2024. gada 22. februāri -  Bahreinas, Jordānijas, Kuveitas, Omānas, Saūda Arābijas, Apvienoto Arābu Emirātu pilsoņiem. ETA pilnībā ieviest plānots līdz 2024. gada beigām.

Eiropas Savienības dalībvalstu pilsoņiem (attiecīgi arī Latvijas pilsoņiem) vēl nav noteikts datums, kad būs nepieciešama ETA. Līdz ar to pašlaik ieceļošanas nosacījumi Apvienotajā Karalistē šo valstu pilsoņiem nemainās.

Detalizēta un aktuālā informācija par ETA pieejama Apvienotās Karalistes valdības mājas lapā: https://www.gov.uk/guidance/electronic-travel-authorisation-eta

 

[1] https://www.gov.uk/standard-visitor