Briseles latviešu kora 20 gadu koncertā tā ilggadējā vadītāja Gita Pāvila no Latvijas vēstnieces Beļģijā saņem ĀM atzinības rakstu

04.06.2024. 16:49

2024. gada 2. jūnijā Briselē, Anderlehtas mūzikas akadēmijas zālē ar krāšņu un skanīgu koncertu tika atzīmēta Briseles latviešu kora 20 gadu darbības jubileja. Koncertā izskanēja gan latviešu kormūzikas klasika, gan arī mazāk zināmi skaņdarbi, kas izpelnījās lielu skatītāju sajūsmu.

Briseles latviešu korī pašlaik dzied vairāk nekā 50 dziedātāji un jāatzīmē, ka vairāki no viņiem korī ir jau no pašiem pirmssākumiem. Kora mākslinieciskais vadītājs ir diriģents Kārlis Rihards Ostrovskis, kas šobrīd studē Briseles Karaliskajā konservatorijā. Kopš kora dibināšanas 2004. gadā, to 19 gadu garumā vadījusi diriģente Gita Pāvila. Jubilejas koncerts bija piemērots brīdis pateikties tā ilggadējai vadītājai. Latvijas vēstniece Beļģijā Aiga Liepiņa koncertā pasniedza Gitai Pāvilai Ārlietu ministrijas atzinības rakstu, kas diriģentei piešķirts par ilggadēju ieguldījumu Latvijas tēla popularizēšanā, nesavtīgu darbu diasporas pasākumu rīkošanā, latvisko tradīciju un kultūras mantojuma uzturēšanu ārvalstīs. 

Briseles kori nozīmīgajā notikumā sveica arī vietējie kolektīvi - Beļģijas latviešu biedrība un Sirsnīgais Briseles latviešu teātris, kā arī viesi no Eiropas. Uz pasākumu bija atbraukuši Eiropas jauniešu deju kopas AUSMA, Parīzes latviešu kora LATVE un Luksemburgas latviešu kora MELUZĪNA pārstāvji. Briseles latviešu kori sveica arī kaimiņi – igauņu un lietuviešu diasporas kori Briselē. Lietuvieši bija sagatavojuši īpašu apsveikumu – pašsacerētu sveicienu latviešu valodā. Viņi arī pievienojās Briseles latviešu korim un kopīgi dziedāja Lec, Saulīte! un Mazs bij` tēva novadiņis. Kopkorim pievienoties tika aicināti arī bijušie Briseles latviešu kora koristi. Jāpiezīmē, ka kopš kora dibināšanas 2004. gadā, tā līdzšinējie vadītāji ir spējuši apvienojot dažādu paaudžu latviešu diasporas Beļģijā dziedātājus, kā arī iesaistīt citu tautību un valodu pārstāvjus. Koris piedalījies 2008., 2013., 2018. un 2023. gada Dziesmu svētkos Rīgā, regulāri uzstājies arī citos diasporas kultūras pasākumos Beļģijā un Eiropā.