Kirovā atzīmē Raiņa un Aspazijas dienas

27.05.2015. 18:17

26. un 27. maijā Kirovas apgabalā, Krievijā, notika Raiņa un Aspazijas dienas - rakstnieku 150 gadu jubilejas pasākumi. Raiņa un Aspazijas dienu laikā interesenti varēja apmeklēt vairākas izstādes, piedalīties konferencē, iesaistīties diskusijā ar apgabala radošo inteliģenci, noskatīties Latvijas un Kirovas mākslinieku priekšnesumus.

26. maijā Vjatkas Mākslas muzejā Kirovā tika atklāta izstāde „Aspazija/Rainis: dumpiniece/humānists. Divu latviešu dzejnieku stāsts”,  kurā atspoguļota Raiņa un Aspazijas personības veidošanās, īpašu uzmanību pievēršot abu spilgto dzejnieku savstarpējai mijiedarbībai un laikmeta kontekstam.

Latvijas prezidentūras Eiropas Savienībā kultūras programmā esošās izstādes teksta autors ir Pauls Bankovskis, vizuālo risinājumu veidojis mākslinieks Kaspars Perskis, projekta kuratore ir Raiņa un Aspazijas muzeja speciāliste Elvīra Bloma.

Apmeklētāju interesi izraisīja arī arhīva materiālu ekspozīcija par Kirovas apgabalā nonākušo ar Latviju saistīto cilvēku likteņiem.

Rainis Kirovas apgabala Slobodskā atradās izsūtījumā no 1899. līdz 1903. gadam, kur viņš pabeidza savu pirmo dzejoļu krājumu „Tālas noskaņas zilā vakarā”,  kā arī pārtulkoja vairākus pasaules literatūras lieldarbus. Slobodskā jau vairāk nekā divdesmit gadus sekmīgi darbojas Raiņa muzejs. 

Raiņa un Aspazijas dienas Kirovas apgabalā notiek Latvijas vēstniecībai Krievijā, sadarbojoties ar Memoriālo muzeju apvienību Latvijā un Kirovas apgabala valdību.

Latvijas kultūras delegāciju Kirovā vadīja Memoriālo muzeju apvienības direktore Rita Meinerte. Delegācijā bija rakstnieks un publicists Pauls Bankovskis, literatūrzinātniece Ausma Cimdiņa, muzikologs Orests Silabriedis, dziedātāja Ieva Parša un citi Latvijas kultūras jomas pārstāvji. Raiņa un Aspazijas dienu pasākumos Latvijas Republikas vēstniecību Krievijā pārstāvēja trešais sekretārs Reinis Brusbārdis.