Vēstniece Astra Kurme viesojas pie latviešiem Krasnojarskas apgabalā

27.10.2015. 16:24

No 22. līdz 24. oktobrim vēstniece Krievijas Federācijā Astra Kurme reģionālā vizītē apmeklēja Krasnojarsku, tikās ar latviešu diasporu un piedalījās Krasnojarskas latviešu biedrības “Dzintars” 25 gadu jubilejas pasākumā.

Par personīgo ieguldījumu latviešu kultūras un nacionālo vērtību ārpus valsts robežām saglabāšanā un stiprināšanā vēstniece pasniedza atzinības rakstus biedrības “Dzintars” vadītājai Anastasijai Muhinai un latviešu valodas pasniedzējai Omskā un Krasnojarskā Lāsmai Konošonokai. Apsveikuma koncertu pasākumā sniedza Latvijas folkloras kopa “Druva”, savukārt par godu biedrības jubilejai apskatei tika piedāvāta pazīstamu Latvijas mākslinieku izstāde “Latviešu grafikas antoloģija”.

Līdztekus notika arī vēstnieces A. Kurmes un vēstniecības Konsulārās nodaļas pārstāvja tikšanās ar latviešu diasporas pārstāvjiem.

Reģionālās vizītes laikā A. Kurmes tikās arī ar Krasnojarskas apgabala gubernatoru Viktoru Tolokonski (Viktor Tolokonsky) un Krasnojarskas pilsētas mēru Edhamu Akbulatovu (Edham Akbulatov), ekonomikas un kultūras ministru vietniekiem, Centrālās Sibīrijas tirdzniecības un rūpniecības palātas pārstāvi, Ziemas universiādes 2019. gadā Krasnojarskā organizētājiem, kā arī Sibīrijas federālās universitātes rektora vietnieku. Tikšanos laikā puses pārrunāja Latvijas un Krasnojarskas ekonomisko, kultūras un zinātnes attiecību perspektīvas.

Krasnojarskas latviešu biedrība tika dibināta 1990. gada 17. novembrī. Pirmais tās vadītājs bija Aleksandrs Lielais, vēlāk biedrību vadīja Jānis Kungs un Ausma Vancāne, un kopš 2011. gada biedrības vadītāja ir Anastasija Muhina. Krasnojarskas apgabalā šobrīd dzīvo vairāk nekā 2000 etnisko latviešu, kuri ir apvienojušies vairākās latviešu biedrībās.