Noslēdzas Latvijas vēstnieces Astras Kurmes un uzņēmēju delegācijas vizīte Ufā

17.12.2015. 18:12

No 14. līdz 16. decembrim vēstniece Krievijā Astra Kurme un Latvijas uzņēmēju delegācija apmeklēja Baškortostānas Republikas galvaspilsētu Ufu, lai apspriestu Latvijas un Baškortostānas ekonomiskās sadarbības perspektīvas.

Kopā ar vēstnieci reģionālajā vizītē devās piecu Latvijas uzņēmumu – „ABLV Consulting Services”, „Baltic International Bank”, „Rīgas Vagonbūves rūpnīca”, „A&A Logistic” un „Towers Construction Management” – pārstāvji, kā arī augstskolas RISEBA un sabiedriskās organizācijas „Salavat Julajev” pārstāvji.

Vizītes laikā notika vēstnieces tikšanās ar Baškortostānas premjerministru Rustemu Mardanovu un citām reģiona un galvaspilsētas augstākajām amatpersonām. Sadarbībā ar republikas Tirdzniecības un rūpniecības kameru notika apaļā galda diskusija par Latvijas un Baškortostānas ekonomiskās sadarbības iespējām, individuālas uzņēmēju tikšanās ar potenciālajiem sadarbības partneriem. Tāpat Latvijas delegācijai bija iespēja apmeklēt atsevišķus uzņēmumus, zinātnisko naftas pārstrādes institūtu un republikas Attīstības aģentūru.

Apmeklējot Baškīrijas Valsts universitāti, vēstniece Astra Kurme nolasīja lekciju par aktuālajiem Latvijas – Krievijas sadarbības jautājumiem un nākotnes perspektīvām, kā arī atbildēja uz studentu un universitātes mācību spēku jautājumiem.

Savukārt Vēstniecības Konsulārās nodaļas vadītāja Inita Dzene un trešais sekretārs Kaspars Svilāns tikās ar latviešu biedrības Baškīrijā pārstāvjiem Maksima Gorkija ciemā. Tikšanās laikā tika pārrunāti aktuālie konsulārie jautājumi un atbalsts latviešu diasporai. Skolas direktorei Nadeždai Freimanei un skolotājai Annai Gusarovai tika pasniegti Latvijas Izglītības un zinātnes ministrijas apbalvojumi par nozīmīgu ieguldījumu latviskās izglītības veicināšanā diasporā, bet latviešu valodas skolotāja Ilona Saverasa saņēma Latvijas vēstniecības atzinības rakstu par ilggadīgu personisko ieguldījumu latviešu kultūras un nacionālo vērtību saglabāšanā un stiprināšanā ārpus valsts robežām. Skolas audzēkņi bija sagatavojuši koncertu, izpildot vairākas latviešu dziesmas un dejotas tautas dejas. 2016. gadā latviešu biedrība Baškīrijā svinēs 20 gadu jubileju.

Latvijas uzņēmumu, augstskolas un sabiedriskās organizācijas pārstāvji izteica pateicību par saturīgo darba programmu, kā arī norādīja, ka tās laikā iegūti vērtīgi kontakti, kas varētu īstenoties kopīgos sadarbības projektos.

Uzņēmumu pārstāvji izteica gatavību piedalīties vēstniecības organizētajās reģionālajās vizītēs arī 2016. gadā.