Latvijas vēstnieks Kaspars Ozoliņš tiekas ar Kanādas Senāta spīkeri

15.02.2023. 16:22

23. jūnijā vēstnieks Kaspars Ozoliņš iepazīšanās vizītē tikās ar parlamenta augšpalātas - Senāta spīkeri Džordžu Fjūreju (George J. Furey). Tikšanās laikā puses apmainījās viedokļiem par divpusējās un daudzpusējās sadarbības jautājumiem, kā arī par starptautiskajām aktualitātēm.

Senāta spīkeris Fjūrejs uzsvēra ciešās divpusējās saites starp Latviju un Kanādu, ko apliecina regulārais politiskais dialogs parlamentu un valdību līmenī. Spīkeris atsauca atmiņā savu vizīti Latvijā pirms teju pieciem gadiem, kad tikko bija uzsākusi darbību NATO paplašinātā kaujas grupa Kanādas vadībā. Spīkera Fjūreja vērtējumā toreiz tas bija drošības situācijai atbilstošs lēmums, bet arī turpmāk Kanāda būs uzticams NATO sabiedrotais austrumu flangā. Pašreizējā starptautiskās drošības, enerģijas drošības un pārejas uz zaļo enerģiju dienas kārtība ievērojami paplašina arī turpmākās divpusējās sadarbības iespējas.

Tāpat sarunas laikā tika pārspriesti jautājumi par Krievijas agresiju Ukrainā, konkrēti, - par nepieciešamību saglabāt starptautisko atbalstu Ukrainai, tās teritoriālajai integritātei, kā arī nepieciešamību ilgtermiņā īstenot starptautiskajā vienotībā pieņemtos plaša spektra lēmumus. Sarunas gaitā puses pieskārās jautājumiem par globālo pārtikas krīzi, gaidāmo NATO samitu un citiem.