Romā vēstniece Solvita Āboltiņa pateicas par atbalstu Latvijas de iure atzīšanā

26.01.2022. 18:32

2022. gada 26. janvārī Romā tika rīkots svinīgs pasākums par godu Latvijas Republikas de iure atzīšanai. Pasākumā piedalījās Itālijas Ārlietu un starptautiskās ministrijas, kā arī Francijas, Beļģijas, Apvienotās Karalistes, Japānas, Igaunijas un Lietuvas vēstniecību Itālijā pārstāvji.

Vēstniece Solvita Āboltiņa, uzrunājot pasākuma viesus, uzsvēra šīs dienas nozīmīgumu Latvijas vēsturē. Antantes valstu - Itālijas, Francijas, Beļģijas, Apvienotās Karalistes, Japānas - Augstākā padome Parīzē 1921. gada 26. janvārī Latvijas pārstāvniecībai paziņoja, ka Latvijas Republika atzīta de iure. Tolaik līksmoja visa tauta. Rīgas ielās cilvēki dziedāja valsts himnu, notika gājiens uz to valstu sūtniecībām, kas bija atzinušas Latviju de iure.

Pirmais Latvijas ārlietu ministrs Z. A. Meierovics uzsvēra: “Tie bija Sabiedrotie, kas Latviju pēc tam, kad viņa grūtos un smagos apstākļos noorganizēja savu valsti, atzina par pilntiesīgu locekli pārējo nāciju vidū. Sabiedrotie ir bijuši mūsu pirmie draugi, un ar tādu pašu draudzību, ar kādu viņi nākuši mums pretim, mēs viņiem atbildēsim.”

Tāpēc šajā dienā katru gadu īpaša pateicība šo valstu pārstāvjiem par uzticīgo atbalstu. De iure simtgades svinību laikā 2021.gada 26. janvārī Rīgas pilī tika demonstrēti piecu Antantes valstu augstāko amatpersonu videoformāta apsveikumi.

Savukārt šogad svinībās Romā kopā ar Igaunijas un Lietuvas kolēģiem atceramies to, ka de iure atzīšanas procesā Itālijas pusē ļoti nozīmīgu lomu spēlēja ārlietu ministrs Karlo Sforza (Carlo Sforza), kurš atklāti aizstāvēja Baltijas valstu suverenitātes centienus. Pēdējos piecos gados, atzīmējot Latvijas simtgadi un Latvijas-Itālijas draudzības simtgadi, kopā ar Itālijas Ārlietu un starptautiskās ministrijas kolēģiem tika organizētas augstākā līmeņa vizītes un dažādi pasākumi gan Itālijā, gan Latvijā.