Antverpenē atklāta izstāde par pirmo tipogrāfu Latvijā Niklāsu Molēnu

30.05.2023. 16:52

Plantēna-Morētusa muzejā Antverpenē 2023. gad 25. maijā tika atklāta Latvijas Nacionālās bibliotēkas sadarbībā ar muzeju un ar vēstniecības atbalstu tapusī izstāde “Tipogrāfa esence: Niklāss Molēns: Rīga - Antverpene”.

Savā uzrunā pasākuma viesiem vēstnieks Andris Razāns atklāja izstādes idejas tapšanas aizsākumus, kas meklējami vēl pirms padēmijas, un ilgo ceļu uz tās īstenošanu. Vēstnieks uzsvēra Rīgas pirmās tipogrāfijas tapšanas nozīmi Latvijas vēsturē un izteica pateicību muzeja personālam par atvērību idejai un sadarbību ceļā uz izstādes tapšanu.

Šis ir stāsts par Rīgas, tolaik Livonijas metropoles, pirmo un viņa dzīves laikā vienīgo oficiālo tipogrāfu Niklāsu Molēnu. Viņa dzīve aizsākās Antverpenē. Pēc pilsētas krišanas spāņu rokās 1585. gadā un protestantu emigrācijas un pašreizējo Nīderlandi, Molēns kā protestantisma simpatizētājs nonāca Rīgā pēc pilsētas uzaicinājuma. Polijas katoļu karalis Sigismunds III Vasa Molēnam Rīgā piešķīra ekskluzīvas drukāšanas tiesības. Pirmā grāmata latviešu valodā, kas iespiesta Latvijas teritorijā, tapa tieši viņa tipogrāfijā Rīgā. Šis stāsts par Antverpenes-Rīgas/Beļģijas-Latvijas kultūrvēstures saitēm, zināšanu un iemaņu (know-how) pāreju no vienas pilsētas uz otru, nu ir tapis minētājā izstādē. 

Izstāde Plantēna-Morētusa muzejā būs apskatāma līdz jūlija sākumam.