Latvijas goda konsuli Beļģijā un Luksemburgā tikās Latvijas vēstniecības Beļģijā organizētā sanāksmē Briselē

24.04.2024. 17:00
Latvijas goda konsuli Beļģijā un Luksemburgā tikās Latvijas vēstniecības Beļģijā organizētā sanāksmē Briselē

2024. gada 22. aprīlī Briselē notika ikgadējā Latvijas goda konsulu Beļģijā un Luksemburgā sanāksme.

Sanāksmē  Latvijas vēstniece Beļģijā Aiga Liepiņa iepazīstināja goda konsulus ar Latvijas valdības programmu, Latvijas ārpolitikas prioritātēm, vēstniecības Beļģijā darba uzdevumiem tuvākajam un tālākam laikam. Īpašs uzsvars tika likts uz Latvijas ārējās un iekšējās drošības stiprināšanas pasākumiem, atbalstu un palīdzību Ukrainai, Latvijas pāreju uz daudzveidīgu zaļās enerģijas avotu izmantošanu un ar to saistīto ekonomikas attīstību reģionos, vispārējo ekonomisko situāciju Latvijā, kā arī jūnijā gaidāmajām Eiropas parlamenta vēlēšanām. Pārskatu par Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) prioritātēm un Latvijā  uzņēmumiem pieejamām LIAA praktiskām atbalsta iespējām un kontaktiem sniedza Latvijas inovāciju un tehnoloģiju pārstāvniecības Briselē vadītāja Egita Aizsilniece -Ibema.

Vēstniecības darbinieki un goda konsuli iesaistījās viedokļu apmaiņā par to, kā vislabāk izmantot goda konsuliem pieejamos kontaktus un resursus, lai stiprinātu Beļģijas un Luksemburgas sadarbību ar Latviju ekonomikā, izglītībā, jaunu transporta koridoru attīstīšanā, investīciju piesaisti Latvijai.

Noslēgumā vēstniecība goda konsuliem dāvināja Latvijas Mākslas muzeja grāmatu par ciešajiem Latvijas un Beļģijas kontaktiem pirms Otrā Pasaules kara kultūras jomā. Tajā stāstīts par 20. gadsimta pirmās puses vēsturiskajiem apstākļiem un tuviem personīgiem kontaktiem starp Latvijas un Beļģijas personībām.  Tā, pateicoties Latvijas pirmā sūtņa Beļģijā Jāņa Lazdiņa sadarbībai ar Beļģijas valsts tēlotājas mākslas izstāžu komisāru Polu Lambotu 1932. gadā tika izveidota vērā ņemama beļģu mākslas kolekcija, kas tika uzdāvināta Latvijas valstij un šobrīd redzama mākslas muzeja Rīgas Birža pastāvīgajā ekspozīcijā “Beļģijas māksla (1900–1940)".

Latvijas goda konsuls Luksemburgā ir Dr. Anrī Dīderihs, bet Beļģijā - Kristofs Van Mehelens Flandrijā un Paskāle Rita Valonijā.

Goda konsulu institūtam ir svarīga loma starpvalstu ekonomisko un kultūras sakaru veicināšanā.Vienā un tajā pašā valstī var darboties vairāki goda konsuli, bet katram no tiem ir savs konsulārais apgabals. Latvijas goda konsuli par amata pienākumu pildīšanu nesaņem atalgojumu, pienākumus veic brīvprātīgi.