Dublinā aizvadīti XII Latviešu kultūras svētki Īrijā

30.04.2023. 20:59

Svētdien, 2023.gada 30.aprīlī ar plašu programmu Dublinā noslēdzās XII Latviešu kultūras svētki Īrijā. Pasākums sākās ar svētku dalībnieku krāšņu gājienu pa Temple Bar rajona ielām latviešu tautasdziesmu pavadījumā. 

Atklāšanas uzrunās Latvijas amatpersonas to skaitā kultūras ministrs Nauris Puntulis, Ārlietu ministrijas speciālo uzdevumu vēstniece diasporas jautājumos Elita Gavele, Latvijas Republikas vēstnieks Īrijā Juris Štālmeistars, pateicās latviešiem Īrijā par neatlaidīgo darbu mūsu kultūras mantojuma saglabāšanā, it īpaši šogad, gatavojoties XXVII Vispārējiem Dziesmu un XVII Deju svētkiem. Vēstnieks veltīja atzinīgus vārdus Latviešu biedrībai Īrijā par tās ieguldījumu šo svētku ikgadējā organizēšanā.

Svētkos piedalījās latviešu mākslinieciskās kopas, latviešu skolas, teātra grupa no Īrijas, viesi no Latvijas un lietuviešu, igauņu kopienām Īrijā, amatnieki un latviešu ēdienu tirgotāji no Īrijas un Ziemeļīrijas. Savukārt vēstniecības stendā, varēja iepazīties ar tūrisma informāciju par Latviju un tikties ar Rīgas un Kurzemes reģionu remigrācijas koordinatorēm.

Savukārt pasākumā noslēgumā Kultūras ministrs izlozēja divas avio sabiedrības airBaltic biļetes Dublina-Rīga-Dublina kā balvu sportiskās aktivitātes, kas notika paralēli svētkiem, uzvarētājiem. Aktivitātes ietvaros Dublinas centrā bija jāatrod divpadsmit latviešiem un īriem svarīgus objektus tos iemūžinot fotogrāfijās.

Svētkus organizēja Latviešu biedrība Īrijā, sadarbībā ar Latvijas Republikas vēstniecību Īrijā un Temple Bar Company. Svētkus daļēji finansiāli atbalstīja Latvijas Republikas Ārlietu ministrija.