Latvija investoriem Īrijā prezentē investīciju iespējas reģionā: Trīs jūru iniciatīvas investīciju fonds – ilgtspējīgs finansējums

17.05.2023. 21:04

2023.gada 17.maijā Dublinā pulcējās pārstāvji no ASV, Čehijas, Latvijas, Lietuvas, Polijas, Rumānijas un Ungārijas, lai piedalītos diskusijā “Trīs jūru iniciatīvas Investīciju fonds – ilgtspējīgs finansējums”. Pasākums tika organizēts sadarbībā ar IBEC, kas ir Īrijā lielākā biznesa pārstāvju grupa, lai pievērstu Īrijas politikas veidotāju un investoru uzmanību Trīs jūru iniciatīvas projektiem.

Diskusija tika organizēta divos sarunu paneļos: 1) Kāda ir 3JI šodien? Stratēģiskās perspektīvas reģionam Krievijas kara Ukrainā laikā; 2) Trīs jūru iniciatīvas Investīciju fonds – iespēju zeme. Latviju diskusijā pārstāvēja ALTUM valdes loceklis Jēkabs Krieviņš.

Pašreiz reģionā ir ārkārtīga pievilcīga vide potenciāliem ieguldījumiem. Reaģējot uz  energoresursu cenu pieaugumu ir radies augstāks pieprasījumu pēc inovatīviem un zaļiem risinājumiem. Biznesa, enerģētikas un digitālais sektors ir spēji pārorientējušies atrodot jaunus risinājumus. Savukārt valdība, sekojot pārmaiņām, radīja atvieglojumus, piemēram, “Zaļo koridoru”, jeb paātrinātus valsts pārvaldes pakalpojumus uzņēmumiem, kuri ir reģistrēti Latvijā un plāno īstenot investīciju projektus. Rezultātā, pašreiz Latvijā ir visi nepieciešamie elementi investīciju izaugsmei, savā uzrunā norādīja ALTUM valdes loceklis Jēkabs Krieviņš.

Vēstnieks Juris Štālmeistars: “Latvija izmantoja šo pasākumu, lai vērstu Īrijas partneru uzmanību uz ilgtspējīgu investīciju iespējām Latvijā un plašākā reģionā tādās svarīgās jomās kā transports, enerģētika un digitālā infrastruktūra. Latvijai ir svarīgi piedalīties šajā platformā un izmantot visas tās sniegtās iespējas”.

 

Informācijai:

Trīs jūru iniciatīvas investīciju fonds ir Trīs jūru iniciatīvas ekonomiskā dimensija, kurā ir apvienojušās 12 ES valstis, kuras ir ģeogrāfiski novietotas starp Adrijas, Baltijas un Melno jūru – Austrija, Bulgārija, Čehija, Horvātija, Igaunija, Latvija, Lietuva, Polija, Rumānija, Slovākija, Slovēnija, Ungārija. Fonds iegulda infrastruktūras projektos Trīs jūru reģionā trīs jomās: transportā, enerģētikā un digitālajās tehnoloģijās. Papildus sadarbības stiprināšanai un infrastruktūras uzlabošanai reģionā, fonda mērķis ir nodrošināt peļņu saviem investoriem. Par fonda ieguldījumu procesu ir atbildīgas profesionālas un neatkarīgas struktūras. Fonda investori var būt institūcijas, kas pārstāv Trīs jūru valstis, starptautiskas finanšu institūcijas un privātie investori no visas pasaules. 

Vairāk informācijas par Trīs jūru iniciatīvas investīciju forumu, šeit.