Latvijas vēstnieks Īrijā Juris Štālmeistars apmeklē Galveju

29.02.2024. 18:24

2024.gada 27. un 28.februārī Latvijas vēstnieks Īrijā Juris Štālmeistars uzturējās reģionālajā vizītē Galvejā, kuras laikā notika vairākas tikšanās, lai uzturētu un paplašinātu Latvijas sadarbības partneru tīklu Īrijā.

Vizītes ietvaros vēstnieks tikās gan ar Galvejas pilsētas mēru Eddie Hoare, gan Galvejas grāfistes padomes priekšsēdētāju Liam Carrol, pārrunājot aktualitātes pilsētā un reģionā, būtiskākos izaicinājumus, kā arī jomas, kurās Latvijai un Īrijai būtu iespējams padziļināt sadarbību. Īpaša uzmanība tika pievērsta klimata un enerģētikas, transporta un ilgtspējīgas attīstības jautājumiem, kā arī latviešu diasporas Galvejā un tās apkaimē iesaisti vietējā kultūras dzīvē.

Tiekoties ar Galvejas Universitātes viceprezidentiem Becky Whay un Jim Livesey, kā arī Atlantijas Tehniskās Universitātes prezidenti Orla Flynn, tika apspriestas sadarbības iespējas starp universitātēm gan Erasmus+ programmas ietvaros, gan divpusējās sadarbības attīstīšanu pētniecības centru starpā, īpaši izceļot IT un medicīnas jomas. Vēstnieks arī informēja par nacionālo iniciatīvu Study in Latvia, aicinot Īrijas studentus uz bakalaura, maģistra un doktorantūras studijām angļu valodā.

Neatņemam reģionālās vizītes sastāvdaļa ir arī tikšanās ar vietējās diasporas pārstāvjiem, lai pārrunātu tautiešus interesējošos jautājumus, kā arī sadarbības iespējas ar diasporas organizācijām, ne tikai stiprinot latvisko identitāti tautiešu vidū, bet arī popularizējot latviešu kultūru un tradīcijas Īrijā.

Vēstnieks tikās arī ar Galvejas tirdzniecības kameras prezidenti Eveanna Ryan, apspriežot sadarbības padziļināšanu tirdzniecības, tūrisma un kultūras jomās. Kameras prezidente mudināja vēstnieku izskatīt Galveju dažādiem Latvijas vēstniecības publiskās diplomātijas pasākumiem, uzsverot, ka pilsēta ir ne tikai mājas daudziem starptautiskiem tehnoloģiju uzņēmumiem, bet arī  populāra ar savu kultūras dzīvi.

Vizītes noslēgumā vēstnieks apmeklēja uzņēmumu PorterShed, kas ir kļuvusi par vienu no lielākajām startup kompāniju mājvietām reģionā, piedāvājot iespējas  un atbalstu gan  Īrijas, gan starptautiskajiem jaunajiem uzņēmējiem ar globālu ambīciju.