Par izmaiņām Latvijas – Krievijas sauszemes robežas šķērsošanas kārtībā no š.g. 12. jūlija

09.07.2021. 16:36

No 2021. gada 12. jūlija tiks ieviesti jauni nosacījumi Latvijas sauszemes robežas šķērsošanas kārtībā no Krievijas robežšķērsošanas vietām „Grebņeva” un „Terehova”.  Izmaiņas robežšķērsošanas kārtībā būs attiecināmas gan uz personām, kas ceļo individuāli (ar privāto transportu) vai izmantojot starptautisko pasažieru pārvadātāju pakalpojumus, gan arī kravu un pasažieru pārvadājumu transportlīdzekļu vadītājiem.

Ieceļotājiem, šķērsojot Latvijas-Krievijas sauszemes robežu, par saviem līdzekļiem jāveic COVID-19 tests robežšķērsošanas vietā.

Personas, kuru COVID-19 testa rezultāts būs negatīvs, varēs atstāt robežšķērsošanas vietu. Latvijas pilsoņiem, nepilsoņiem vai ārvalstniekiem, kuri ir Latvijas pastāvīgās uzturēšanās atļaujas turētāji, un kuri atteiksies veikt COVID-19 testu vai kuru testa rezultāts būs pozitīvs, nekavējoties būs jādodas obligātajā izolācijā uz savu dzīvesvietu, uzturēšanās vietu vai Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (turpmāk – LIAA) administrētā tūristu mītņu sarakstā minēto tūristu mītni. Citām personām, kuras atteiksies veikt COVID-19 testu vai kuru testa rezultāts būs pozitīvs, būs nekavējoties jādodas obligātajā izolācijā uz LIAA tūristu mītni.

Ja personai nebūs iespēju pastāvīgi, nepakļaujot citas personas inficēšanās riskam, doties uz dzīvesvietu vai uzturēšanās vietu, kā arī LIAA tūristu mītni, personas nogādāšanu veiks Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests.

Ja kravas vai pasažieru transportlīdzekļa vadītājam būs nepieciešams ievērot obligāto izolāciju tūristu mītnē, pārvadājuma turpmāku nodrošināšanu organizēs pārvadātājs.

Minētā robežšķērsošanas kārtība netiks attiecināta uz:

  • bērniem līdz 12 gadu vecumam,
  • personām, kuras var uzrādīt sadarbspējīgu ES vakcinācijas, testēšanas vai pārslimošanas sertifikātu vai līdz 2021. gada 1. septembrim – citu Eiropas Savienības, Eiropas Ekonomikas zonas valstī, Šveices Konfederācijā vai Apvienotajā Karalistē izsniegtu derīgu Covid-19 vakcinācijas, pārslimošanas vai veikta Covid-19 testa apliecinājumu. Informācija par sadarbspējīgā digitālā sertifikāta iegūšanu pieejama šeit.

Joprojām saglabājas prasība ieceļotājiem ne ātrāk kā 48 stundas pirms robežas šķērsošanas aizpildīt anketu Covidpass, kas pieejama šeit. Tāpat ieceļotājiem, izņemot bērnus līdz 12 gadu vecumam, transporta un pasažieru pārvadājumu pakalpojumu sniedzēja darbiniekus un pasažieru, kravas vai tehnisko reisu apkalpes locekļus, jāuzrāda apliecinājums par negatīvu Covid-19 infekcijas PCR testa, kas veikts ne agrāk kā 72 stundas pirms iekāpšanas pārvadātāja transportlīdzeklī vai pirms Latvijas robežas šķērsošanas individuāli, vai SARS-CoV-2 antigēna testa rezultātu, kas veikts ne agrāk kā 24 stundas pirms iekāpšanas pārvadātāja transportlīdzeklī vai pirms Latvijas robežas šķērsošanas individuāli. Papildu informācija par ieceļošanu un uzturēšanos Latvijā COVID-19 ierobežojumu laikā pieejama šeit.