Māris Riekstiņš reģionālā vizītē apmeklē Krasnojarskas apgabalu

20.10.2021. 09:44

Krasnojarska

No 15. līdz 18. oktobrim Latvijas vēstnieks Krievijā Māris Riekstiņš reģionālā vizītē apmeklēja Krasnojarsku, Āčinsku un Noriļsku.

Vēstnieka Māra Riekstiņa vizītes mērķis Krasnojarskas apgabalā bija tikties ar latviešu diasporu, lai apzinātu un atbalstītu tautiešu intereses, apmeklēt politiski represēto piemiņas vietas, kā arī tiekoties ar apgabala amatpersonām apzināt ekonomiskās un kultūras sadarbības iespējas ar Latviju.

Vēstnieks M.Riekstiņš teica atklāšanas uzrunu un piedalījās Krasnojarskas latviešu nacionālās kultūras biedrības “Dzintars” 30 gadu jubilejas svinībās. Svinīgajā pasākumā tika godināta biedrības vadītāja Klaudija Muhina, kā arī atzīmēti bijušie ilggadējie vadītāji, tai skaitā Ausma Vancāne. Pasākumā klātesošos priecēja biedrības deju un dziesmu kopa. Svētkos piedalījās arī igauņu, lietuviešu un poļu kultūras biedrību dalībnieki, kā arī Krasnojarskas administrācijas amatpersonas. Savukārt, Āčinskas pilsētas centrālajā bibliotēkā vēstnieks tikās ar Āčinskā dzīvojošajiem etniskajiem latgaļiem, kuri gadu desmitiem cenšas saglabāt savu valodu un tradīcijas. Krasnojarskas un Āčinskas bibliotēkām vēstnieks dāvināja grāmatas latviešu un latgaliešu valodās, kā arī atbildēja uz klātesošo interesējošiem jautājumiem par norisēm Latvijā.

Vēstnieks M. Riekstiņš un vēstniecības darbinieki godināja politiski represēto piemiņu, noliekot ziedus pie Krasnojarskas un Noriļskas politisko represiju upuru piemiņas zīmēm.

Vizītes ietvaros vēstniekam M.Riekstiņam bija īsa tikšanās ar Krasnojarskas apgabala gubernatoru A.Ussu un citām amatpersonām, tostarp, KF Ārlietu ministrijas pārstāvniecības Krasnojarskā vadītāja vietas izpildītāju A. Zaharovu, kuri uzsvēra reģiona interesi sadarboties ar Latvijas kultūras pārstāvjiem, kā arī nepieciešamību identificēt ekonomiskās sadarbības iespējas.

Jāatzīmē, ka 20.gadsimta sākumā Krasnojarskas apgabalā latvieši bija izveidojuši vismaz 3000  zemnieku saimniecības, latviešu skolas un institūtus, kas pakāpeniski tika iznīcinātas.