Latvijas vēstniecībā Maskavā atzīmē Maskavas Latviešu kultūras biedrības kora “Tālava” 30 gadu jubileju

22.04.2023. 22:38
Latvijas vēstniecībā Maskavā atzīmē Maskavas Latviešu kultūras biedrības kora “Tālava” 30 gadu jubileju

22.04.2023 Latvijas vēstniecībā Maskavā notika svinīgs Maskavas Latviešu kultūras biedrības kora “Tālava” 30 gadu jubilejas pasākums, uz kuru pulcējās kora draugi, atbalstītāji un vēstniecības pārstāvji.

Vēstniecības pagaidu pilnvarotā lietvede Dace Rutka sveica kori nozīmīgajā jubilejā, novēlot korim arī turpmāk uzturēt latviskumu un popularizēt latviešu kora dziesmu pasaulē. Par nesavtīgo un ilggadīgo ieguldījumu “Tālavas” mākslinieciskajā izaugsmē kora vadītāja un diriģente Tamāra Semičeva saņēma Latvijas Nacionālā kultūras centra Goda rakstu, savukārt Maskavas Latviešu kultūras biedrības vadītājs Jānis Dambītis tika apbalvots ar vēstnieka Māra Riekstiņa Atzinības rakstu, novērtējot biedrības sniegto atbalstu kora darbībai. Sirsnīgus pateicības vārdus un laba vēlējumus “Tālavai” bija atsūtījusi Ārlietu ministrijas īpašo uzdevumu vēstniece diasporas jautājumos Elita Gavele un bijušais Latvijas vēstnieks Krievijā Māris Riekstiņš.

Tāpat kori jubilejā sveica  Maskavas Latviešu kultūras biedrības vadītājs Jānis Dambītis, Sanktpēterburgas Latviešu biedrības “Daugava” vadītājs Edvards Bindars, Sanktpēterburgas latviešu kora “Pēterpils”  pārstāve Margarita Vovka, kā arī Maskavas Lietuviešu biedrības vadītāja Kristīne Momzjakova. Koris sniedza krāšņu svētku koncertu, kurā skanēja dziesmas latviešu, krievu, lietuviešu un igauņu valodās, bet kora diriģente Tamāra Semičeva dalījās atmiņās par “Tālavas” vēsturi.

Koris "Tālava" dibināts 1993. gadā ar Latvijas vēstniecības Krievijā, vēstnieka Jāņa Petera un kultūras atašeja Laumas Vlasovas atbalstu. 30 gadu laikā kora repertuārā ir uzkrātas latviešu oriģināldziesmas un tautasdziesmu apdares, krievu komponistu skaņdarbi un cittautu autoru dziesmas, kā arī Šūberta, Vivaldi, Bēthovena un citu komponistu lielformāta skaņdarbi ar simfonisko orķestri. Koris „Tālava’’ ir trīs starptautisku koru festivālu laureāts: 2003.g. Maskavas koru festivālā, 2005.g. Vernigerodes pilsētā Vācijā J.Brāmsa festivālā-sudraba godalga, 2007.g. Lincas pilsētā Austrijā A.Bruknera festivālā-sudraba godalga. Kopš 1997. gada  koris ir piedalījies Ziemeļu un Baltijas valstu koru festivālos, no 1998. gada visos Latvijas vispārējos Dziesmu un deju svētkos.

Kora "Tālava" mākslinieciskā vadītāja un diriģente visus šos gadus ir Tamāra Semičeva. Par nozīmīgu ieguldījumu latviešu kora mākslas kopšanā un latviešu kopienas saliedēšanā 2022. gadā Tamāra Semičeva saņēma Trīszvaigžņu ordeni.