Mākslas izstādes ''KLASISKĀ SAIKNE. GRONINGENA-RĪGA'' atklāšana Mencendorfa namā, 29.04.2022.

03.05.2022. 15:35

Šī gada 29. aprīlī ar Latvijas vēstnieces Nīderlandē Aigas Liepiņas un Nīderlandes vēstnieces Latvijā Klaudias Pīterses (Claudia Pieterse) līdzdalību Mencerdorfa namā Rīgā tika atklāta mākslas izstāde “Klasiskā Saikne. Groningena - Rīga”. Izstāde tapusi, sadarbojoties Vēnkoloniālajam muzejam Vēndamā, Nīderlandē ar Groningenas Klasiskās Mākslas Akadēmijas absolventu apvienību un Mencendorfa namu, ar kuru abus muzejus, lielā mērā - pateicoties direktorei Ilonai Auderei, vieno kopīgi projekti jau ilgākā laika periodā.  

Vēstniece A.Liepiņa uzsvēra, ka ''šī unikālā izstāde piedāvā jaunu skatījumu par vēsturiskajiem kontaktiem starp Groningenu un Rīgu. Izstādes darbos izceltās vēstures liecības par kuģošanas un tirdzniecības sakariem starp mūsu zemēm ļauj saskatīt arī zināmu garīgu tuvību starp tautām. Abas mūsu nācijas ir dzimušas un attīstījušās pie jūras. Un mēs, latvieši un nīderlandieši, ātri atrodam kopēju valodu.'' Vēstniece pateicās nīderlandiešu draugiem par brīnišķīgo kultūras dāvanu, kas pasniegta Rīgas iedzīvotājiem un viesiem šovasar, kā arī par iedvesmas un jauna satura radīšanu attiecībām starp abām mūsu valstīm un tautām. Izstāde būs skatāma Rīgā līdz šī gada augusta beigām.

Uz izstādes atklāšanu bija ieradies Vēnkoloniālā muzeja direktors Hendriks Hamērs (Hendrik Hachmer) un vairāki Groningenas mākslinieki, kuru darbi eksponēti izstādē. 2021. gada 11. jūnijā izstāde “Klasiskā Saikne. Groningena - Rīga” tika atklāta Vēndamas Vēnkoloniālajā muzejā, kur tā bija skatāma līdz pagājušā gada beigām. Vēnkoloniālais muzejs Vēndamā ir nozīmīgs Latvijas un Nīderlandes sadarbību kultūras visplašākajā nozīmē attīstošs virzītājspēks jau daudzu gadu garumā. Vēnkoloniālais muzejs ir vienīgais muzejs Nīderlandē, kurā ir īpaši izveidota Rīgas zāle ar apkopotiem vēsturiskiem priekšmetiem un dokumentiem, liecinot par gadsimtiem seniem tirdzniecības sakariem un cilvēku savstarpējiem kontaktiem starp Latviju un Nīderlandi. 

Vēstnieces vizītes laikā Mencendorfa nama pastāvīgajai ekspozīcijai tika nodota arī 1939. gadā Latvijā izgatavota 16. gadsimta angļu stila ozolkoka kumode, kas pēc astoņdesmit gadu ilgas prombūtnes Nīderlandē nesen tika pārvesta atpakaļ uz Rīgu. Kumode tika izgatavota pēc nīderlandiešu uzņēmēja Johana Mīninghofa  (Johan Munninghoff) pasūtījuma viņa meitai, pilngadību sasniedzot.  

Mīninghofa kungam Rīgā starpkaru periodā piederējušas vairākas fabrikas un uzņēmumi: gateris, mēbeļu fabrika un 3 maizes ceptuves. Īpašumi 1940. gadā tika nacionalizēti, bet ģimene dažas dienas pirms PSRS armijas ienākšanas – pameta Latviju, līdzi paņemot dažas ģimenei svarīgas lietas, tai skaitā, pieminēto kumodi.  

Tagad ar vēstniecības gādību, no Hāgas pašvaldības saņemtā kumode kopā ar Mīninghofu ģimenes stāstu, nogādāta atpakaļ Rīgā.