Latvija Hāgā tiek ievēlēta augstajā Ķīmisko ieroču aizlieguma konvencijas dalībvalstu konferences vicepriekšsēdētāja amatā.

29.11.2022. 18:40

29. novembrī Ķīmisko ieroču aizlieguma konvencijas 27. dalībvalstu konferences ietvaros Latvija un Horvātija tika ievēlētas augstajā un prestižajā Konferences vicepriekšsēdētāja amatā, iegūstot ievērojamu balsu pārsvaru pār trešo kandidāti Krieviju, kas pēdējo 20 gadu laikā regulāri bija ieņēmusi šo amatu.

Slēgtajā balsojumā Latvija ieguva 94 balsis, Horvātija saņēma 90 balsis, bet Krievija - 44.

Atbalsts Latvijas kandidatūrai apliecina starptautiskās sabiedrības novērtējumu atbildīgajam darbam multilaterālajās organizācijās, stiprinot starptautiskajās tiesībās balstītu pasaules kārtību.

Latvijas un Horvātijas ievēlēšana ir jāvērtē kā panākums starptautiskai sabiedrībai cenšoties ierobežot Krievijas pārstāvību starptautisko organizāciju atbildīgos amatos.

Papildinformācija:

Laikā no š.g. 28. novembra līdz 2. decembrim Hāgā notiek Ķīmisko ieroču aizlieguma konvencijas 27. dalībvalstu konference, lai novērtētu progresu Konvencijas īstenošanā un apspriestu vairākus aktuālus jautājumus, tai skaitā Sīrijas ķīmisko ieroču programmu, ĶIAO tehnisko kapacitāšu stiprināšanu. Jau Konferences pirmajās dienās no daudzu valstu puses, tai skaitā no Latvijas, ir ticis pausts spēcīgs nosodījums Krievijas agresijai pret Ukrainu, kā arī Krievijas īstenotajai plašajai dezinformācijas kampaņai pret Ukrainu.

Foto: opcw.org