Atklājot izstādes ‘Groningena – Rīga. Klasiskā saikne’ ekspozīciju vēstniecības telpās Latvijas vēstniece Nīderlandē A.Liepiņa izsaka pateicību goda konsulam Jākobam Emmelkampam (Jacob Emmelkamp)

15.12.2022. 17:46

Š.g. 14. decembra vakarā Latvijas vēstniecībā Nīderlandē tika atklāta mākslas izstādes ‘Groningena – Rīga. Klasiskā saikne’ ekspozīcija un atzīmēta ilggadīgā sadarbība ar līdzšinējo Latvijas goda konsulu Nīderlandes Ziemeļu provincēs (Drente, Frīslande, Groningena) Jākobu Emmelkampu (Jacob Emmelkamp), kurš profesionāli un entuziastiski palīdzēja mūsu vēstniecībai Hāgā sekmēt Latvijas-Nīderlandes kontaktus un sadarbību kopš 2013.gada.

Vēstniece Aiga Liepiņa augstu novērtēja J.Emmelkampa ieguldījumu abu valstu uzņēmējdarbības kontaktu veicināšanā, iesaistoties tirdzniecības misiju organizēšanā būvniecības un radošo industriju nozaru jomās, palīdzot atrast jaunas sadarbības iespējas ostu un atjaunojamās enerģijas jomās. Pateicoties goda konsula J.Emmelkampa atbalstam, īstenojās daudzas sekmīgas vēstniecības un Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras pārstāvniecības reģionālās vizītes Nīderlandes Ziemeļu provincēs, kuras nodrošināja jaunu un vērtīgu biznesa kontaktu nodibināšanu. Vēstniece īpaši izcēla J.Emmelkampa lietišķumu, precizitāti, sirsnīgumu un arī labo humora izjūtu, kas bieži vizītēs palīdzēja pārvarēt sarežģītākas situācijas.

Noslēdzoties J.Emmelkampa pieredzes bagātajam darba cēlienam goda konsula amatā, vēstniece A.Liepiņa novēlēja J.Emmelkampam un viņa kundzei Jokai arī turpmāk palikt uzticamiem Latvijas draugiem.

Izstāde ‘Groningena – Rīga. Klasiskā saikne’ sākās 2021.gada martā Vēnkoloniālajā  muzejā Vēndamas pilsētā Nīderlandē. Izstādei tika radīti 74 darbi, ko veidojuši deviņpadsmit Groningenas Klasiskās akadēmijas absolventi. Mākslinieki pētījuši jūrniecības un tirdzniecības attiecības, kā arī kultūras saikni starp Groningenu un tagadējo Latvijas galvaspilsētu Rīgu. 19. gadsimtā uzplauka kūdras koloniālā jūrniecība. Vairāk nekā 60% Nīderlandes flotes nāca no šī Nīderlandes reģiona.

Par šo laika posmu Vēnkoloniālajā  muzejā Vēndamā uzkrāti vēstures priekšmeti, dokumenti, fotogrāfijas un suvenīri. Māksliniekus iedvesmoja šī saikne. Daudzveidīgā mākslas darbu ekspozīcija vēsta aizraujošu stāstu par kūdru, par jūrniecību starp kūdras kolonijām un Baltijas jūras ostām, kā arī jūrniekiem un viņu ģimenēm, kas bieži devās līdzi šajos braucienos. Šī gada pavasarī šī izstāde nedaudz mazākā izmērā bija aizceļojusi uz Mencendorfa namu - muzeju Rīgā. Tās atklāšana 2022. gada 29. aprīlī Nīderlandes nacionālajos svētkos - Karaļa dienā tika atzīmēta, klātesot abām - Latvijas un Nīderlandes vēstniecēm, kā arī izstādes autoriem un citiem viesiem. No 2022. gada 15. decembra līdz 2023. gada februāra beigām nozīmīga šīs izstādes daļa ir skatāma Latvijas vēstniecībā Nīderlandē, kas atrodas Hāgā.

https://www.flickr.com/photos/latviainnl/albums/72177720304467145