Nīderlandē atzīmē NATO paplašināšanās 20. gadadienu

11.04.2024. 17:26
Nīderlandē atzīmē NATO paplašināšanās 20. gadadienu

2024. gada 29. martā apritēja 20 gadi, kopš Latvija kopā ar Bulgāriju, Igauniju, Lietuvu, Rumāniju, Slovākiju un Slovēniju iestājās Ziemeļatlantijas līguma organizācijā (NATO).

Atzīmējot šo gadadienu, š.g. 9. aprīlī Hāgā, Nīderlandē, Klingendāles institūtā tika rīkota diskusija par NATO 2004. gada paplašināšanos un panāktajiem sasniegumiem 20 gadu laikā, kā arī par drošības izaicinājumiem, ar kuriem Alianse saskaras šodien.

Diskusijā piedalījās Latvijas Ārlietu ministrijas Speciālo uzdevumu vēstniece, bijusī NATO ģenerālsekretāra vietniece publiskās diplomātijas jautājumos Baiba Braže. Vēstniece uzsvēra, ka gan pirms 20 gadiem, gan šodien Alianses paplašināšanos ietekmē ģeopolitiskie procesi un izmaiņas drošības situācijā. Vēstniece uzsvēra, ka Baltijas valstu galvenā interese ir miers un drošība, un Ukrainai ir Latvijas atbalsts ceļā uz dalību NATO. 

Diskusijā piedalījās arī bijušais NATO ģenerālsekretārs Jāps de Hops Shēfers (Jaap de Hoop Scheffer), kurš, cita starpā, atzina, ka svarīgi ieklausīties Baltijas valstu viedoklī par drošību NATO Austrumu flangā.

Diskusijā piedalījās arī Bulgārijas, Rumānijas, Slovākijas un Slovēnijas pastāvīgie pārstāvji NATO Nikolay MilkovDan NeculăescuPeter BátorAndrej Benedejčič, Lietuvas Aizsardzības ministra vietnieks Žilvinas Tomkus, kā arī Nīderlandes Atlantiskās Asociācijas vadītāja Anna Van Zoest.

Pasākumu rīkoja Latvijas, Bulgārijas, Igaunijas, Lietuvas, Rumānijas, Slovākijas un Slovēnijas vēstniecības Nīderlandē sadarbībā ar Klingendāles institūtu (The Clingendael Institute).

Foto: Klingendāles institūts