2021. gada valsts svētku svinības Zviedrijā

23.11.2021. 21:11
2021. gada valsts svētku svinības Zviedrijā

Latvijas vēstniece Zviedrijā Ilze Rūse 2021. gada 23. novembrī rīkoja valsts svētku pieņemšanu vēstniecības telpās Stokholmā. Pieņemšanā svētku uzrunu teica Zviedrijas aizsardzības ministrs Pēters Hultkvists un Zviedrijas pirmais diplomāts Baltijas valstīs 90to gadu sākumā Lāršs Fredēns. Zviedrijas aizsardzības ministrs savā uzrunā uzsvēra ciešo kaimiņvalstu sadarbību reģiona drošības jautājumos, sakot, ka “Latvija un Zviedrija ir draugi un partneri”. Ministrs raksturoja mainīgo drošības situāciju pasaulē, uzsverot, ka svarīgi rūpēties par mieru reģionā ilgtermiņā. Savukārt Lāršs Fredēns, kurš sekoja atmodas notikumiem Baltijas valstīs pirms 30 gadiem, dalījās ar klātesošajiem par spilgtākajiem piedzīvotajiem notikumiem Latvijā. Diplomāts atgādināja, ka Baltijas valstu iedzīvotāji ir paveikuši neticamo, bez vardarbības un mierpilnā ceļā. Vēstniece Ilze Rūse raksturoja Latvijas un Zviedrijas sadarbības iespējas nākotnē, kā arī pateicās visiem, kuri šī gada garumā iesaistījušies un piedalījušies pasākumos, atzīmējot Latvijas un Zviedrijas diplomātisko attiecību nodibināšanas 100 gadi.

Pieņemšanu apmeklēja Zviedrijas valdības un institūciju amatpersonas, Latvijas goda konsuli Zviedrijā, kā arī Zviedrijā akreditēto diplomātisko pārstāvniecību un tautiešu organizāciju pārstāvji. Pieņemšanu pagodināja arī Zviedrijas diplomāti, kuri strādājuši Latvijā kopš Latvijas neatkarības atjaunošanas 1991. gadā.

Svētku pieņemšanā Latvijas un Zviedrijas valstu himnas izpildīja Artūrs Švarcbahs, kurš pašlaik ir profesionālā Zviedrijas Radio kora sastāvā. Latvijas garšas viesiem piedāvāja “Vairāk saules”.

Valsts svētku pieņemšana notika Latvijas Valsts simtgades publiskās diplomātijas programmas projekta ietvaros.