Latvijas vēstniecība un goda konsuli Apvienotajā Karalistē pārrunā sadarbības prioritātes

07.05.2021. 17:39

7. maijā attālināti norisinājās ikgadējā Latvijas goda konsulu Apvienotajā Karalistē tikšanās ar vēstniecības komandu. Atklājot sanāksmi, Latvijas vēstniece AK Ivita Burmistre iepazīstināja goda konsulus ar vēstniecības prioritātēm – abu valstu sadarbības stiprināšana ārpolitikā, aizsardzībā un drošībā, ekonomisko sakaru padziļināšana, kā arī atbalsta sniegšana Latvijas diasporai. Vēstniece norādīja, ka Latvijai un AK ir būtiski sadarboties arī globālo jautājumu risināšanā, piemēram, ekonomikas atveseļošanās, klimata pārmaiņu, dzimumu līdztiesības un digitalizācijas jautājumos.

Vēstniece Burmistre sniedza pārskatu par Latvijas politiskajām un ekonomiskajām aktualitātēm un norādīja, ka šis ir īpašs gads divpusējās attiecībās, jo atzīmējam Latvijas de iure starptautiskās atzīšanas un Latvijas-AK diplomātisko attiecību nodibināšanas simtgadi.

“Mēs ļoti novērtējam Latvijas goda konsulu Apvienotajā Karalistē būtisko pienesumu divpusējo attiecību stiprināšanā, aktīvi iesaistoties Latvijas un Apvienotās Karalistes  uzņēmēju, izglītības, radošo un citu nozaru pārstāvju kontaktu veicināšanā”, sanāksmes laikā pauda vēstniece.

Goda konsuli tika iepazīstināti ar aizsardzības aktualitātēm un nozīmīgākajiem sadarbības projektiem šajā jomā – par dalību Apvienotajos reaģēšanas spēkos (JEF) un kājnieku kaujas mašīnu CVR(T) iegādi. Kā īpaši svarīga tika atzīmēta AK bruņoto spēku klātbūtne un ieguldījums drošības stiprināšanā Latvijā un Baltijas reģionā kopumā.

Sanāksmes dalībnieki tika informēti par aktualitātēm ekonomiskajā sadarbībā, kā arī ES un AK Tirdzniecības un sadarbības nolīguma ieviešanas gaitu. Tika akcentēta nolīguma nozīme, lai nodrošinātu skaidrību un stabilitāti ES un AK turpmākajās attiecībās, kā arī Latvijas interese turpināt aktīvu ekonomisko sadarbību. Tāpat goda konsuli guva aktuālāko informāciju par gatavošanos COP26 klimata pārmaiņu konferencei, kas gada nogalē tiek plānota Glāzgovā.

Sanāksmes laikā tika pārrunāti AK dzīvojošu Latvijas valstspiederīgo tiesību jautājumi un vēstniecības sniegtie konsulārie pakalpojumi. Vēstniecības pārstāvji vēstīja par plānotajām aktivitātēm publiskās diplomātijas jomā un par plašajām Latvijas valsts atbalsta programmām diasporas organizācijām un nedēļas nogales skolām.

Goda konsuli, savukārt,  informēja par paveikto 2020. gadā, neskatoties uz sarežģīto situāciju saistībā ar pandēmiju, kā arī iezīmēja plānus sadarbības veicināšanā šajā gadā. Kā viens no būtiskākiem virzieniem tika akcentēts ekonomiskais aspekts un sadarbības stiprināšana starp abu valstu uzņēmēju organizācijām. Sanāksmē piedalījās goda konsuli Karena Treisī (Karen Tracey) no Rietumanglijas, Deivids Kejs (David Kaye) no Glāzgovas, sers Marks Boleats (Sir Mark Boleat) no Herdfordšīras un Kristofers Džeimss Kenmors (Christopher James Kenmore) no Skotijas.

Izmantojot plašo profesionālo pieredzi un zināšanas, Latvijas goda konsuli veicina abu valstu uzņēmēju kontaktus, sniedz atbalstu amatpersonu vizīšu laikā, uztur saziņu ar diasporas organizācijām un tautiešiem, kā arī sniedz būtisku ieguldījumu Latvijas atpazīstamības veicināšanā AK reģionos.

Apvienotajā Karalistē darbojas septiņi Latvijas goda konsuli.