Latvijas dalību Londonas dizaina biennālē uzsāk literatūras eksporta kampaņa #iamintrovert

02.06.2021. 15:58
  • Ārlietu dienests Latvijas valsts simtgadei

No 1. līdz 27. jūnijam Latvija piedalās Londonas dizaina biennālē ar literatūras eksporta kampaņas #iamintrovert mākslas objektu In3 jeb Introvert In Interior (Introverts interjerā).

To radījuši mākslinieki Krista un Reinis Dzudzilo sadarbībā ar literatūras eksporta kampaņas idejas autori Unu Rozenbaumu un platformas Latvian Literature komandu. Objekts ir veidots kā dzīvs piemineklis Latvijas mūsdienu literatūrai un vienlaikus kalpo par interpretāciju latviešu tautas kultūras artefaktam – Dainu skapim. Apmeklētājiem tiek piedāvāta iespēja iepazīties ar 12 mūsdienu Latvijas rakstniekiem un viņu grāmatām angļu valodā.

Sākoties starptautiskajam pasākumam, Latvijas vēstniece Apvienotajā Karalistē Ivita Burmistre novēlēja Latvijas radošajai komandai veiksmīgu startu, plašu publikas interesi un jaunus profesionālos kontaktus.

Latvijas dalības saturiskais vēstījums un arī ekspozīcijas dizains tika veidots ar mērķi veicināt Latvijas radošo industriju attīstību, kā arī šīs nozares produktu un pakalpojumu eksportu. Dizaina objekts ļauj interesentiem iepazīt latviešu nacionālo identitāti caur pievilcīgu pašironiju. Dalība prestižajā izstādē paver iespējas nostiprināt Latvijas radošo industriju – dizaina, literatūras, grāmatniecības, grāmatu poligrāfijas nozaru – inovatīvo pieeju konkurētspēju starptautiski.

Jau kopš 2016. gada Londonas Dizaina biennāle veicina starptautisko sadarbību un dizaina globālās lomas attīstību. Valsts simtgades gadā Latvija biennālē piedalījās pirmo reizi, kad to pārstāvēja Artūrs Analts ar interaktīvo instalāciju Matter to Matter. Tā ieguva augstāko atzinību – zelta medaļu kategorijā “Labākais dizains”. Šogad jau trešo reizi lielākās Apvienotās Karalistes radošās kopienas mājvietā, vēsturiskajā Londonas mākslas centrā  Somerset House norisinās “Rezonanses” tēmai veltīta starptautiska izstāde, kas pulcē pasaules vadošos dizaina māksliniekus, aicinot apmeklētājus iepazīt radošumu un izzināt globālos izaicinājumus.

Latvijas dalību biennālē īsteno platforma Latvian Literature un atbalsta Latvijas Republikas Ārlietu ministrija, Kultūras ministrija, Ekonomikas ministrija un Latvijas vēstniecība Apvienotajā Karalistē. Projekts ir daļa no Latvijas valsts simtgades starptautiskās programmas.

Vairāk par Londonas Dizaina biennāli var uzzināt šeit: https://www.londondesignbiennale.com/.