Latvijas un Norvēģijas diplomātisko attiecību simtgades atzīmēšana

05.02.2021. 16:06

5. februārī Latvijas un Norvēģijas diplomātisko attiecību simtgade tika atzīmēta ar dažādām aktivitātēm Latvijā un Norvēģijā, kā arī virtuāli.

Latvijas – Norvēģijas diplomātisko attiecību simto gadadienu ar ierakstiem Facebook un Twitter atzīmēja Latvijas valsts prezidents Egils Levits, ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs, Norvēģijas ārlietu ministre Ine Ēriksene-Sēreide, kā arī citas amatpersonas. Tāpat pie Latvijas Ārlietu ministrijas ēkas tika pacelts Norvēģijas karogs.

Norvēģijas ārlietu ministres Ines Ēriksenes-Sēreides (Ine Eriksen Søreide) video sarunā ar Baltijas valstu vēstniekiem Norvēģijā ministre sveica valstis ar diplomātisko attiecību simtgadi, kā arī neatkarības atjaunošanas trīsdesmito gadadienu. Ārlietu ministre uzsvēra pirms simts gadiem noslēgto diplomātisko attiecību nozīmi, atzīmējot, ka gadu gaitā Norvēģijas un Baltijas valstu attiecības kļuvušas ļoti ciešas un daudzpusīgas, kā arī turpina sekmīgi attīstīties. Vienlaikus sarunu dalībnieki vienojās, ka   nepieciešama sadarbība, lai atbildētu uz dažādiem izaicinājumiem drošības jomā, vides un klimata pārmaiņām, demokrātijas un cilvēktiesību principu aizstāvēšanā pasaulē un jautājumos, kas attiecas uz COVID-19 pandēmiju. Sarunā vairākkārt tika uzsvērta Baltijas valstu un Norvēģijas vienotā un kopīgā izpratne un sadarbības mērķi.

5. februārī, Latvijas – Norvēģijas diplomātisko attiecību simtgades svinību ietvaros, Latvijas vēstniece Norvēģijā Judīte Dobele apmeklēja Norvēģijas Nacionālo arhīvu un tikās ar ģenerāldirektori Ingu Bolstadu (Inga Bolstad). Apmeklējuma laikā vēstniecei bija iespēja iepazīties ar arhīva krājumos esošajiem vēsturiskajiem dokumentiem, kas saistīti ar abu valstu diplomātisko attiecību dibināšanas pirmsākumiem. Tikšanās ietvaros vēstniece izteica atzinīgus vārdus par Nacionālā arhīva lēmumu digitalizēt dokumentus, kas attiecināmi uz valstu kopīgo vēsturi. Tas paver plašas iespējas vēsturniekiem un visiem interesentiem pētīt divpusējo attiecību attīstību. Pieminot šo nozīmīgo datumu starpvalstu attiecībās, Nacionālais arhīvs dāvanā saņēma Latvijas Bankas emitēto speciāla dizaina de iure simtgades monētu komplektu un Latvijas pasta izlaisto īpašo pastmarku un aploksni.

Atzīmējot Latvijas de iure atzīšanas un Latvijas - Norvēģijas diplomātisko attiecību simtgadi, 3. februārī Latvijas un Norvēģijas vēstnieki pārsprieda diplomātisko attiecību veidošanos starpkaru periodā, kā arī mūsdienu aktualitātes un izaicinājumus. Divu vēstnieku saruna ir kļuvusi par ikgadēju tradīciju, kuru organizē Norvēģijas – Latvijas kultūras biedrība, un šogad saruna notika video formātā. Diskusija notika angļu valodā. Interesentiem saruna ir pieejama Latvijas vietniecības Norvēģijā svinību gadam īpaši izveidotajā mājas lapā: https://latvianorway100.mfa.gov.lv/, kā arī vēstniecības Facebook kontā. 

Norvēģijas Karaliste atzina Latviju de iure 1921. gada 5. februārī.