Latvija atgūst nelikumīgi izvestas senlietas

23.06.2021. 16:29

Š.g. 23.jūnijā Norvēģijas Kultūras ministrija sadarbībā ar Kultūrvēstures muzeju rīkoja svinīgu pasākumu, kura laikā saskaņā ar UNESCO 1970. gada Konvenciju Latvijai un vēl astoņām valstīm atgrieztu nelegāli izvestus kultūras priekšmetus.

Atklājot pasākumu, kultūras ministrs Abids Radža (Abid Raja) un Kultūrvēstures muzeja direktors Hokons Glorstāds (Håkon Glørstad, Director of the Museum of Cultural History) uzsvēra, ka saskaņā ar Norvēģijas Kultūras mantojuma likumu (Cultural Heritage Act) Norvēģijā ir aizliegts nelegāli ievest kultūras priekšmetus no valstīm, kuras ir pievienojušās UNESCO 1970. gada konvencijai. Tāpēc Norvēģijas valdība uz pasākumu ir aicinājusi ASV, Bulgārijas, Itālijas, Kipras, Latvijas, Slovākijas, Spānijas, Ukrainas, Vācijas valstu vēstniekus, lai izpildītu savas starptautiskās saistības un atgrieztu vairāk kā 600 Norvēģijā nelegāli ievestu kultūras priekšmetu.

2018.gadā Norvēģijā tika uzsākta izmeklēšana par tirdzniecībā konstatētiem nelegālas izcelsmes arheoloģiskajiem priekšmetiem no Latvijas, t.sk., 15.–17. gadsimta monētām un dažādām rotaslietām. Izmeklēšanas gaitā Norvēģijas institūcijas sadarbojās ar  Latvijas Kultūras mantojuma pārvaldi konfiscēto priekšmetu identificēšanā un izpētē. Tika konstatēts, ka izņemtie priekšmeti raksturīgi Austrumbaltijas reģionam un no Latvijas ievesti nelegāli. Norvēģijas puse pieņēma lēmumu tos Latvijai atgriezt, un senlietas tiks nodotas glabāšanai Latvijas Nacionālajam vēstures muzejam.

Uzziņai

UNESCO 1970. gada Konvencija par kultūras vērtību nelikumīgas ievešanas, eksportēšanas un īpašumtiesību nodošanas aizliegšanu un novēršanu ir starptautisks līgums, kuru ratificējušas 140 valstis. Starptautiskais līgums cīņai pret kultūras priekšmetu nelegālu tirdzniecību tika parakstīts 1970. gada 14. novembrī un stājās spēkā 1972. gada 24. aprīlī. Konvencijas būtība ir starpvalstu sadarbības stiprināšana, lai izcelsmes valstīs atgrieztu nelikumīgi izvestus kultūras priekšmetus.