Oslo nosvin Latvijas 105. dzimšanas dienu

04.12.2023. 17:46

MartinsMartins1

Ceturtdien, 30.novembrī Latvijas vēstniecība Norvēģijā ar pasākumu Oslo koncertzālē, svinēja Latvijas Republikas Proklamēšanas 105. gadadienu. Pasākuma ietvaros viesiem bija iespēja redzēt Håkon Gullvåg  gleznotos Marisa Jansona portretus, zīmētās skices un apmeklēt Oslo filharmoniskā orķestra koncertu Memorable Travels somu diriģentu Klaus Mäkelä vadībā.

Pasākuma viesus uzrunāja Norvēģijas ārlietu ministrijas Valsts sekretāre Maria Varteressian, uzsverot Latvijas un Norvēģijas labo sadarbību un kopīgās vērtības, kuras šobrīd ir izaicinājusi Krievija, uzsākot agresīvo karu pret Ukrainu.

Vēstnieks Mārtiņš Klīve uzrunā uzsvēra veiksmīgo Latvijas un Norvēģijas sadarbību kultūras jomā, prezentējot bukletu, kas sagatavots par godu latviešu diriģenta Marisa Jansona 80 gadu jubilejai. Svarīgs pasākuma partneris bija Oslo Filharmoniskais orķestris, kura galvenais diriģents 23 gadus (1979-2002) bija Mariss Janson. Pasākuma viesus uzrunāja Oslo orķestra pārstāvji, kuri paši bija strādājuši ar Marisu Jansonu.

Bukletā ir atrodama Norvēģu gleznotāja Håkon Gullvåg portretu sērija, kuras pirmsākumi meklējami 2001. gadā īsi pirms Mariss Jansons pārtrauca sadrbību ar OFO, kā arī mākslinieka veidotās skices, kas zīmētas orķestra mēģinājumu laika Oslo koncertnamā 2001. un 2002. gadā. 

Marisa Jansona piemiņas projekts ar H. Gullvåg gleznām un tam veltītais buklets tapis sadarbojoties Latvijas vēstniecībai Oslo un Norvēģijas vēstniecībai Rīgā. Savus veltījumus abu valstu kultūras dižgariem bukletā sniedza arī Latvijas un Norvēģijas kultūras ministres – Agnese Logina un Lubna Jaffery. Sadarbības projekta ietvaros, 8. decembrī, Rīgas Lielajā ģildē notiks M. Jansona portretu izstādes atklāšana un M.Jansona piemiņai veltīts Latvijas Nacionālā Simfoniskā orķestra koncerts, kuru diriģēs šī brīža Stavangeras  simfoniskā orķestra diriģents Andris Poga. Īpašie koncerta viesi ir Gidons Krēmers un Elise Båtnes.