Bergenā nosvinēta Baltijas ceļa 35. gadadiena

27.09.2024. 13:09

 

                Bergena 2       Bergena 3

2024. gada 24. augustā Bergenā, Norvēģijā, notika Baltijas ceļa 35. gadadienas svinībām veltītais koru mūzikas koncerts “Dziesma brīvībai”, kurā pirmo reizi kopā sanāca visu trīs Baltijas valstu diasporas kolektīvi. Pasākumam īpašu nozīmību piešķīra Ukrainas ansambļa dalība. Svinot Baltijas valstu jau izcīnīto brīvību, kopā tika svinēta arī Ukrainas neatkarības diena. 

Latvijas vēstnieks Norvēģijā Mārtiņš Klīve, atklājot pasākumu, iepazīstināja viesus ar Baltijas ceļa vēsturisko kontekstu, kas iezīmēja unikālās akcijas nozīmi un apmērus, aicinot klātesošos celties un stāvēt kopā arī šodien par katra tiesībām lemt pār sevi un savu zemi. Latvijas Nacionālā kultūras centra Dziesmu un deju svētku tradīcijas saglabāšanas un attīstības nodaļas vadītāja Sarmīte Pāvulēna uzsvēra, ka šāds pasākums ne tikai stiprina kopienas saites, bet arī veicina latviešu kultūras un tradīciju saglabāšanu un attīstību ārpus Latvijas.

Bergenas pašvaldības Amatiermākslas un kultūras padomes priekšsēdētājs Geir Elling Eikenes izteica atzinību un pateicību Latviešu biedrībai Norvēģijā-Bergena par darbu, kas ieguldīts vietējās sabiedrības kultūras dzīves bagātināšanā.

Koncerta dalībnieki: viesi sieviešu koris VENDA  (mākslinieciskās vadītājas Anitra Niedre un Rudīte Tālberga), Norvēģijas koris ARIA (mākslinieciskais vadītājs Emil Kristoffersen Børø), Norvēģijas koris “Sandviken kantori” (diriģente Birgit Paulsen), Bergenas latviešu koris (vadītājas Antra Sunde un Zane Danosa), Igaunijas diasporas koris (diriģente Kaja Olaussen), Lietuvas diasporas koris (vadītāja Laura Alesiene) un Ukrainas diasporas "Kvitka dushi" koris (diriģente Tania Chapliuk) no Norvēģijas.