Diasporas organizācijas un skolas Apvienotajā Karalistē ikgadējā tikšanās reizē Londonā uzsver sadarbības un savstarpējā atbalsta nozīmi

17.10.2022. 18:24

2022. gada 15. oktobrī Latvijas vēstniecībā Apvienotajā Karalistē (AK) jau desmito reizi pēc kārtas notika ikgadējā diasporas organizāciju un skolu pārstāvju tikšanās, lai pārrunātu iepriekšējā gadā paveikto un prezentētu nākotnes ieceres. Šogad skaidri un skaļi izskanēja doma par vēlmi un nepieciešamību darboties kopā, sniegt savstarpēju atbalstu, vienam otru iedrošināt un iedvesmot. Šajā reizē sanāksmes tematiskie uzsvari bija gan uz spēku un resursu apvienošanu labākai interešu pārstāvībai un kopīgiem projektiem, gan arī uz jaunās paaudzes lielāku iesaisti diasporas organizāciju darbā un idejām par sporta dzīves paplašināšanu diasporā.

Sanāksmes ievadā Latvijas vēstniece AK Ivita Burmistre pateicās dalībniekiem par pašaizliedzīgo darbu, ko organizācijas un skoliņas veic latvietības stiprināšanā, par ciešo un sekmīgo sadarbību ar vēstniecību un daudzajām iniciatīvām, ko organizācijas un skoliņas ir īstenojušas, lai izceltu savas saknes un piederību Latvijas kultūrai un tradīcijām. Vēstniece sirsnīgi pateicās tautiešiem par silto uzņemšanu visās reizēs, kad vēstniecībai ir bijusi iespēja piedalīties diasporas organizētajos kultūras pasākumos, skolu jubilejās un teātra izrādēs.

Sanāksmes laikā diasporas organizācijas un skolas informēja par tām nozīmīgiem notikumiem, veiksmes stāstiem un nākotnes iecerēm, uzsverot, cik būtiska ir sadarbība un savstarpējais atbalsts, kas bijis labi redzams gan Apvienotās Karalistes un Īrijas diasporas skolu seminārā, gan organizējot meistarklases dažādas jomās. Kā viena no pozitīvām un veiksmīgām iniciatīvām tika minēta Latvijas nacionālā sporta veida – novusa – popularizēšana AK, izveidojot novusa klubus dažādas AK pilsētās un organizējot novusa turnīrus.

Sanāksmes otrajā daļā Latgales plānošanas reģiona remigrācijas koordinatore Astrīda Leščinska prezentēja pieejamos rīkus, lai tautiešu atgriešanās Latvijā būtu iespējami sekmīga un iekļaujoša. Sanāksmes dalībniekus aizrāva praktiskie pieredzes stāsti par tautiešu atgriešanos Latvijā, savu uzņēmumu veidošanu, un citiem būtiskiem jautājumiem, kas saistīti ar bērnu iekļaušanos skolās un praktiskām palīdzības iespējām darba meklējumos.

Latvijas Sporta pedagoģijas akadēmijas (LSPA) Zinātnes daļas vadītāja Una Gūtmane dalījās zināšanās par tiešsaistē pieejamiem metodiskiem materiāliem un apmācību semināriem, kas izmantojami sporta aktivitāšu un nometņu organizēšanai. LSPA pārstāve aicināja izskatīt iespējas pieteikties dažādiem finansējuma avotiem sporta dzīves atbalstam diasporā. Tāpat U.Gūtmane iedrošināja diasporas skoliņas organizēt vairāk sporta aktivitāšu, piemēram, rīta vingrojumus, nodarbības kopā ar vecākiem, un aicināja apsvērt iespēju visiem interesentiem piedalīties Olimpiskajā dienā, kas norisinās aprīļa – Olimpiskā mēneša – ietvaros un tiek organizēta sadarbībā ar Latvijas Olimpisko komiteju.

Latvijas diasporas studentus un pētniekus pārstāvošās asociācijas “ALSRUK” vadītāja Sandra Martinsone iepazīstināja ar aktuālo informāciju par studējošiem AK, kas norādījuši, ka ir no Latvijas, un to skaita izmaiņu tendencēm. S.Martinsone atgādināja, ka 5. novembrī Latvijas vēstniecībā Londonā notiks diasporas pētnieku un studentu tikšanās kontaktu nodibināšanai. Tīklošanās pasākumā paredzēts pārrunāt studentiem un pētniekiem aktuālos jautājumus, kā arī gatavošanos 2023. gada pavasarī plānotajai trešajai ALSRUK konferencei Londonā, kas būtu kā priekšvēstnesis Pasaules latviešu zinātnieku kongresam Latvijā, kurš norisināsies nākamā gada vasarā.

2022 10 15 Novusa galda davinajums

Sanāksmes noslēgumā vēstniecības kolektīvam tika sagādāts īpašs pārsteigums – novusa galda dāvinājums spēles popularizēšanai gan diasporā, gan britu kolēģiem. Dāvinājums tika īstenots Ulda Baloža (sociālais medijs “Laiva”) vadībā un ciešā sadarbībā ar Lielbritānijas Novusa federāciju, Lielbritānijas novusa klubu apvienību, galda spēļu klubu “Čiekurs”, Birmingemas novusa klubu, “Novuss Pool & Table Games Black Horses”, Velingboro novusa klubu “WellingLions”, Portsmutas novusa klubu, Telfordas novusa klubu, "London Novuss Pool Game" klubu, Viganas novusa klubu, Koventrijas novusa klubu “Roveri”, Hallas novusa klubu, novusa klubu “Iceberg”, Bostonas novusa klubu un Rinetu Auziņu no “Woodallure4you”, kura veica dāvinātāju nosaukumu iegravēšanu galda dizainā. Vēstniecība sirsnīgi pateicās par sportisko dāvinājumu un apņēmās organizēt novusa turnīru starp vēstniecības un diasporas  komandām.

Ikgadējā sanāksmē vēstniecībā piedalījās pārstāvji no Latviešu Nacionālās Padomes Lielbritānijā (LNPL), Lielbritānijas Latviešu dokumentācijas centra un arhīva (LDCA), Latviešu izglītības fonda Lielbritānijā (LifL), Latvijas evaņģēliski luteriskās baznīcas Lielbritānijā, Apvienotās Londonas latviešu evaņģēliski luteriskās un Miera draudzes, Daugavas Vanagu Fonda (DVF) un tā Korbijas nodaļas, biedrības “Bērzes Strazdi”, Lielbritānijas Latvijas Biznesa kluba, pētnieku un studentu asociācijas “ALSRUK”, Eiropas latviešu jauniešu biedrības – EJ, Bristoles latviešu biedrības, Latviešu biedrības Pīterboro, sabiedriskās organizācijas “Evolūcija”, skolas Mansfīldā “Mazie pūcēni”, Londonas latviešu skolas, Pīterboro latviešu skolas “Pūcītes akadēmija”, Dārbijas latviešu skolas, kopienas skolas Londonā “Ritumi”, sociālā medija “Laiva”, saieta “3x3” Lielbritānijā, Bristoles latviešu kora “Tilts”, domu grupas Apvienotajā Karalistē "Barikādes 91", Bradfordas teātra trupas “Saulespuķe”, neatkarīgā novusa kluba “Telford”, un galda spēļu kluba “Čiekurs”.