Latvijas vēstniecībā Apvienotajā Karalistē notiek ekspertu diskusija par Kremļa izvērsto dezinformāciju

08.11.2022. 18:05

7. novembrī Latvijas vēstniecība Apvienotajā Karalistē sadarbībā ar diplomātisko preses atašeju asociāciju Londonā (DPAAL) organizēja pasākumu “Krievijas karš Ukrainā: mācības no vēršanās pret Kremļa izvērsto dezinformāciju”.

Diskusijā, ko vadīja The Times laikraksta diplomātiskā korespondente Katrīne Filpa (Catherine Philp), pieredzē dalījās Luts Gelners (Lutz Güllner), Eiropas Ārējā darbības dienesta stratēģiskās komunikācijas nodaļas vadītājs un Džeims Rodžers, domnīcas The Council on Geostrategy līdzdibinātājs. Eksperti analizēja iemeslus un piemērus tam, kā Krievija nodarbojusies ar dezinformāciju un informācijas manipulāciju.

Krievijas centieni ietekmēt demokrātiskās vērtības nav nekas jauns. Demokrātiskām sabiedrībām jāturpina atklāt informācijas manipulācijas stratēģiskos plānus un mehānismus, lai varētu reaģēt agrīni un pārliecinoši. Diskusijas dalībnieki un eksperti nosauca vairākus konkrētus informācijas manipulācijas piemērus saistībā ar Krievijas izvērsto karu pret Ukrainu. Tāpat klātesošie sprieda par to, kā demokrātiskās pasaules sabiedrības, piemēram Apvienotā Karaliste un Eiropas Savienība ir pieņēmušas bezprecedenta lēmumus, lai cīnītos pret dezinformāciju un ir sniegušas atbalstu Ukrainai, un tās tiesībām uz pašaizsardzību.

DPAAL ir 2008. gadā dibināts preses un publiskās diplomātijas pārstāvju forums Londonā. DPAAL darbinieki dibina kontaktus ar AK žurnālistiem un Londonā bāzētiem ārzemju korespondentiem, organizē pasākumus, lai dalītos ar kontaktiem un labo praksi. DPAAL darbu vada ar preses un publiskās diplomātijas jautājumiem strādājošie diplomāti Londonā.