Latvijas goda konsuli Apvienotajā Karalistē pārrunā darbības prioritātes

15.11.2022. 19:01

2022. gada 15. novembrī Latvijas vēstniecība Apvienotajā Karalistē (AK) rīkoja Latvijas goda konsulu AK sanāksmi, lai pārrunātu paveikto 2021.-2022. gadā, kā arī iezīmētu darbības ieceres 2023. gadam. Sanāksmes mērķis bija apmainīties viedokļiem par ciešākas sadarbības iespējām dažādās jomās, lai kopīgi stiprinātu Latvijas un AK  divpusējo sadarbību.

Atklājot sanāksmi, vēstniece Ivita Burmistre iepazīstināja ar aktualitātēm Latvijas un AK sadarbībā, izceļot galvenās prioritātes – sadarbības stiprināšanu ārpolitikā, drošībā un aizsardzībā, ekonomisko sakaru padziļināšanu, uzsverot tirdzniecības veicināšanu un investīciju piesaisti, kā ar atbalsta sniegšanu Latvijas diasporai. Vēstniece izteica pateicību goda konsuliem par ieguldīto darbu, pārstāvot Latvijas intereses Apvienotās Karalistes reģionos, īpaši uzsverot katra pārstāvja nozīmīgo lomu Latvijas atpazīstamības veicināšanā.

Goda konsuli tika iepazīstināti ar aizsardzības aktualitātēm, tai skaitā Latvijas sadarbību ar AK, sniedzot palīdzību Ukrainas bruņotajiem spēkiem un to apmācībā. Goda konsulus interesēja arī informācija par plānoto obligātā militārā dienesta ieviešanu un tā piemērošanas kārtība ārvalstīs dzīvojošiem Latvijas pilsoņiem.

Sanāksmes dalībnieki tika informēti par aktualitātēm Latvijas un AK ekonomiskajās attiecībās, kā arī par iespējām un interesi padziļināt sadarbību tādās jomās kā enerģētika un zaļās tehnoloģijas, informācijas un komunikāciju tehnoloģijas, 5G, telekomunikācijas un viedās pilsētas.

Sanāksmes laikā tika pārrunāti AK dzīvojošo Latvijas valstspiederīgo tiesību jautājumi un vēstniecības sniegtie konsulārie pakalpojumi.

Laikā, kad dezinformācija un informācijas manipulatīva interpretācija ir kļuvusi par īpaši aktuālu tēmu, ar tās radītajiem izaicinājumiem un gūtajām mācībām goda konsulus iepazīstināja Latvijas Ārlietu ministrijas īpašais pārstāvis digitālajos jautājumos Viktors Makarovs. V. Makarovs ar konkrētiem piemēriem parādīja, kā sabiedrībā izplatās viltus ziņas, tādējādi ietekmējot tās viedokli. Tāpat viņš uzsvēra nepieciešamību stiprināt iekšējo noturību, saglabāt brīvus un neatkarīgus mēdijus, kā arī nostiprināt medijpratību.

Latvijas vēstniecība reizi gadā rīko tikšanās ar goda konsuliem  AK. Kopā Latvijai ir 5 goda konsuli. Sanāksmē šogad piedalījās goda konsuli Lilita Krūze (Gērnsija), Deivids Kejs (David Kaye, Glāzgova), Stīvens Gili (Stephen Gillie, Ņūkāsla un Ziemeļaustrumanglija) un Kristofers Kenmors (Christopher Kenmore, Skotija/ Edinburga).