Vēstniecība un diasporas organizācijas pulcē tautiešus uz Valsts svētku svinībām “Straumēnos”

21.11.2022. 14:40

Šī gada 19. novembrī Anglijas vidienē, Daugavas Vanagu Fonda īpašumā “Straumēni” notika Latvijas dibināšanas 104. gadadienas svinības, kuras kopīgi rīkoja Latvijas vēstniecība un lielākās diasporas organizācijas Apvienotajā Karalistē – Latviešu Nacionālā Padome Lielbritānijā (LNPL), Daugavas Vanagu Fonds (DVF) Lielbritānijā un biedrība  “Bērzes Strazdi”.

Pirms svinībām Latvijas vēstniece Apvienotajā Karalistē (AK) Ivita Burmistre “Straumēnu” teritorijā iestādīja Latvijas simbolus – ozolu un liepu –,  atzīmējot vairāk kā 100 gadus ciešās diplomātiskās attiecības starp Latviju un Apvienoto Karalisti, kā arī atbalstot mūžībā aizgājušās Viņas Majestātes karalienes Elizabetes II koku stādīšanas akciju The Queen’s Green Canopy.

Valsts svētku pasākums iesākās ar svētbrīdi, ko noturēja šogad amatā ieceltā Latviešu evaņģēliski luteriskās baznīcas Lielbritānijā prāveste Daira Vāvere. Svētku zālē tika svinīgi ienests Latvijas karogs, kam sekoja Valsts prezidenta Egila Levita video uzruna tautiešiem un kopīga Latvijas valsts himnas dziedāšana.

Svinīgajā uzrunā Latvijas vēstniece I. Burmistre sveica klātesošos Latvijas Republikas dibināšanas 104. gadadienā, uzsverot, ka sava – brīva un neatkarīga valsts – ir milzīga vērtība, kas jānovērtē un ikdienā jāsargā. “Esam pateicīgi mūsu sabiedrotajiem par būtisko atbalstu, lai mums būtu sava - brīva un neatkarīga valsts toreiz un tagad. Šodien mēs kopā ar Apvienoto Karalisti un pārējiem sabiedrotajiem sniedzam atbalstu un stāvam līdzās Ukrainai tās cīņā par savas valsts neatkarību un brīvību”, norādīja vēstniece. Runas noslēgumā vēstniece aicināja nepazaudēt to sajūtu, ka “Latvija – tās ir mūsu mājas, tā ir zeme, kas dzied un dejo, zeme, kas ir visskaistākā”.

Pasākuma dalībniekus valsts svētkos sveica DVF priekšsēde Ilze Grickus un LNPL prezidija locekle Lilija Zobens.

Klātesošos uzrunāja goda viesis no Latvijas – Dailes teātra direktors, aktieris un uzņēmējs Juris Žagars, kurš savā runā izcēla lielo kultūras apziņu latviešu tautas vidū un izteica apbrīnu par latviešu spēju nezaudēt savu identitāti, lai kur pasaulē mēs dzīvotu, strādātu vai mācītos. Valsts svētku svinētājus priecēja profesionālu mūziķu no Latvijas – Kaspara Zemīša (ģitāra) un Elzas Rozentāles (balss) koncerts, kā arī patriotisku noskaņu radīja jauktais koris “Straumēni”, deju kopa “Straumēni” un folkloras kopa “Žeperi”.

Apmeklētājus lāpām izgaismotajā “Straumēnu” muižas āra terasē priecēja Cēsu kultūras centra veidotās video projekcijas. Vakara gaitā neizpalika kāda sena tradīcija – vēstniece un “maizes tēvs”, domu grupas “Barikādes 91” vadītājs Aigars Opihtins kopīgi sagrieza rupjmaizes kukuli un cienāja svētku viesus.

Valsts svētku pasākums pulcēja vairāk kā 200 tautiešus no Anglijas vidienes.