No 19.marta līdz 15.aprīlim pēc ieceļošanas Latvijā jāveic atkārtots Covid tests

19.03.2021. 19:11

2021.gada 19.martā spēkā stājušies grozījumi noteikumos attiecībā uz ieceļošanu Latvijā, kas nosaka, ka, ja persona pēdējo 14 dienu laikā uzturējusies valstī, kas nav Eiropas Savienības vai Eiropas Ekonomikas zonas valsts, Šveices Konfederācija vai Apvienotā Karaliste, viņa:

  • 10 dienas pēc izbraukšanas no attiecīgās valsts nodrošina pašizolāciju savā dzīvesvietā vai brīvi izvēlētā Latvijas tūristu mītnē no Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras administrētā tūristu mītņu saraksta, kurai ir izstrādāti nepieciešamie drošības protokoli (informācija par 10 dienu pašizolācijas nosacījumiem ir pieejama Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) mājaslapā);
  • ieceļojot Latvijā, par saviem līdzekļiem nekavējoties veic testu tuvākajā pieejamajā testēšanas punktā un, ja tas nav iespējams, informāciju atzīmē informācijas sistēmā tīmekļvietnē Covidpass.lv un nekavējoties dodas uz kādu no Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras administrētā tūristu mītņu sarakstā norādītajām tūristu mītnēm, kā arī par saviem līdzekļiem tuvākajā iespējamajā laikā veic testu:
    • ja tests ir negatīvs, – persona dodas uz savu dzīvesvietu pašizolācijā un ievēro visas saistībā ar pašizolāciju noteiktās prasības;
    • ja persona neveic testu vai ja tests ir pozitīvs – persona nekavējoties dodas obligātajā izolācijā uz kādu no Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras administrētā tūristu mītņu sarakstā minētajām tūristu mītnēm, ievērojot visas noteiktās prasības, un informē tūristu mītni par ieceļotāja no trešajām valstīm bez testa vai ar pozitīvu testu statusu;
    • tūristu mītnei ir pienākums informēt Valsts policiju par personas nenakšņošanu vai ilgstošu neatrašanos tūristu mītnē izolācijas perioda laikā;
  • izmaksas par personas uzturēšanos tūristu mītnē izolācijas vai pašizolācijas laikā tiek segtas no personas līdzekļiem neatkarīgi no testa rezultāta.

Informācija par izņēmumiem testa veikšanai pēc ieceļošanas Latvijā ir pieejama Ministru kabineta 09.06.2020. Noteikumu Nr. 360 "Epidemioloģiskās drošības pasākumi Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošanai" 56.46. punktā.

Atkārtotā testa prasība pēc ieceļošanas Latvijā ir spēkā līdz 2021.gada 15.aprīlim.

Atgādinām, ka no 2021.gada 25.janvāra ieceļošanai Latvijā nepieciešams Covid-19 infekcijas molekulāri bioloģiskā testa ar polimerāzes ķēdes reakciju jeb PCR testa negatīvs rezultāts. Tests ir jāveic ne agrāk kā 72 stundas pirms iekāpšanas pārvadātāja transportlīdzeklī, kas dodas uz Latviju. Apliecinājums par negatīvu testa rezultātu vai cits medicīnisks dokuments, kas apliecina, ka persona nav infekcioza (piemēram, ārsta izziņa, izziņa par antivielu esamību) ir jāuzrāda pārvadātājam, piemēram, lidsabiedrībai. Pretējā gadījumā personai tiks atteikta ceļošana uz Latviju. Šī negatīvā Covid-19 testa prasība neattiecas uz bērniem, kuri nav sasnieguši 11 gadu vecumu. Par citiem izņēmumiem lūdzam skatīt Ministru kabineta 2020. gada 9. jūnija noteikumu Nr. 360 "Epidemioloģiskās drošības pasākumi Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošanai" 35.4 punktu. Vēršam uzmanību, ka no izņēmuma kategorijām, kuras atbrīvotas no nepieciešamības uzrādīt COVID-19 negatīvu testu, ir svītrotas personas, kuras var pierādīt, ka ir saņēmušas nepieciešamās COVID-19 vakcīnas devas.  

Tāpat paliek spēkā nosacījums, ka pirms ieceļošanas Latvijā ir jāuzrāda arī QR kods par aizpildītu Covidpass.lv anketu.

Atgādinām, ka šobrīd ieceļošana Latvijā no ASV ir atļauta tikai ierobežotām personu kategorijām – galvenokārt Latvijas valstspiederīgajiem un viņu ģimenes locekļiem. Pilns saraksts ar personu kategorijām, kurām ir atļauts ieceļot Latvijā, ir pieejams 2020. gada 9.jūnija Ministru kabineta Noteikumu Nr. 360. "Epidemioloģiskās drošības pasākumi Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošanai" 37.punktā.