Latvijas Goda konsuls Džons Medveckis dāvina vēstniecībai Ēvalda Dajevska gleznu

23.03.2022. 23:09

Atzīmējot Latvijas un ASV diplomātisko attiecību simtgadi, Latvijas Goda konsuls Filadelfijā Džons Medveckis vēstniecībai uzdāvināja mākslinieka Ēvalda Dajevska gleznu New York El. Goda konsula dāvana tagad novietota vēstniecības pieņemšanas zālē, kur to var apskatīt visi vēstniecības apmeklētāji.

Vēstnieks Māris Selga: “Latvijas vēstniecības ēka ir iekļauta ASV Nacionālajā Vēsturisko vietu sarakstā un Vašingtonā tā ir svarīgs kultūras piemineklis. Līdz ar to mūs apciemo ne tikai diplomāti un politiķi, bet arī vietējās sabiedrības pārstāvji. Patiecoties Medvecka kunga dāsnajam ziedojumam, ar Latvijas mākslu varēs iepazīties daudzi mūsu apmeklētāji.”

Mākslinieks Ēvalds Dajevskis (1914-1990) uzauga Liepājā. Otrā Pasaules kara laikā viņš devās bēgļu gaitās un vēlāk pārcēlās uz dzīvi Ņujorkā, ASV. Ņujorkā uz viņu ļoti dziļu iespaidu atstāja pilsētas metro. Kā stāsta viņa dēls Pēteris Dajevksis, “viņš nedēļām ilgi varēja pētīt, zīmēt un analizēt metro estakāžu un sliežu struktūras.” Gleznā New York El ir atainotas sliedes zem Bruklinas Brodvejas ielas, vietā, kur tās šķērso Viljamsburgas tiltu uz Bruklinu. Dajevskis pie šīs gleznas strādāja vairāk nekā gadu un tā ir priekšpēdējā glezna, kuru viņš pabeidza pirms aiziešanas mūžībā.

Džons Medveckis ir Latvijas Goda konsuls Filadelfijā kopš 2007.gada. Viņš ir uzņēmējs, filantrops, mākslas kolekcionārs un aktīvi interesējas par vēstures jautājumiem. Savu profesionālo pieredzi un sakarus viņš izmanto Latvijas un tās kopienas Filadelfijā atbalstam. Viņš ir apbalvots ar Latvijas Republikas Atzinības krustu, kā arī saņēmis Latvijas universitātes goda grādu.

Vēstniecība izsaka Medvecka kungam pateicību par dāsno dāvinājumu un ar nepacietību gaida iespēju iepazīstināt tās apmeklētājus ar Ēvalda Dajevska skaisto mākslas darbu.