Ierobežojumi Polijā

25.03.2021. 16:15

Laika posmā līdz 2021. gada 9. aprīlim personām, kuru pastāvīgā dzīvesvieta nav Polijā, ieceļojot Polijā no Čehijas un Slovākijas, ir jāuzrāda negatīvs SARS-CoV-2 testa rezultāts poļu vai angļu valodā. Testa rezultāts nedrīkst būt senāks par 48 stundām Polijas robežas šķērsošanas brīdī. Minētais ierobežojums attiecas uz robežas šķērsošanu ar dažāda veida transportu (privāto vai sabiedrisko), kā arī robežas šķērsošanu kājām. SARS-CoV-2 testa rezultāts ir jāuzrāda Polijas robežsardzei vai policijai pēc pieprasījuma.

Savukārt personas, kuru pastāvīgā dzīvesvieta ir Polijā, ieceļojot Polijā no Čehijas un Slovākijas, uzrādot negatīvu SARS-CoV-2 testa rezultātu, tiks atbrīvotas no karantīnas prasības.

No prasības uzrādīt negatīvu SARS-CoV-2 testa rezultātu un atrasties karantīnā ir atbrīvotas personas, kas vakcinētas pret COVID-19 ar Eiropas Savienībā atzītu vakcīnu (uzrādot vakcinācijas sertifikātu), starptautiskie autopārvadātāji (preču, pasažieru), lidmašīnu apkalpe, jūrnieki, zvejnieki, kuģu apkalpe, vilcienu personāls. Plašāka informācija pieejama Polijas robežsardzes mājas lapā.

Laika posmā līdz 2021. gada 9. aprīlim personām, kas ieceļo Polijā ar organizētu transportu/sabiedrisko transportu, šķērsojot Polijas robežu, kas veido Eiropas Savienības (ES) ārējo robežu, jāievēro 10 dienu karantīna.

No karantīnas prasības atbrīvoti:

  • ES, Eiropas Brīvās tirdzniecības asociācijas, Eiropas Ekonomikas zonas un Šveices pilsoņi, viņu dzīvesbiedri un bērni, lai šķērsotu Poliju tranzītā ceļā uz dzīvesvietu vai uzturēšanās vietu;
  • personas, kuras vakcinētas pret COVID-19 (uzrādot vakcinācijas sertifikātu);
  • personas, kuras var uzrādīt negatīvu SARS-CoV-2 testa rezultātu poļu vai angļu valodā, testa rezultāts nedrīkst būt senāks par 48 stundām Polijas robežas šķērsošanas brīdī;
  • lidmašīnu apkalpe, jūrnieki, zvejnieki, kuģu apkalpe, vilcienu personāls;
  • starptautiskie autopārvadātāji (preču, pasažieru);
  • studenti, kas studē vai veic pētniecisko darbu Polijā;
  • ES, Eiropas Brīvās tirdzniecības asociācijas, Eiropas Ekonomikas zonas un Šveices pastāvīgo vai ilgtermiņa uzturēšanās atļauju turētāji, viņu dzīvesbiedri un bērni, lai šķērsotu Poliju tranzītā ceļā uz dzīvesvietu vai uzturēšanās vietu.

Plašāka informācija pieejama Polijas robežsardzes mājas lapā. 

Polijas robežas ar Krieviju, Baltkrieviju un Ukrainu var šķērsot tikai noteiktos robežpunktos (informācija par robežpunktiem un nosacījumiem pieejama šeit). 

Laika posmā līdz 2021. gada 9. aprīlim Polijā noteikti sekojoši ierobežojumi:

  • slēgtas viesnīcas;
  • slēgti veikali tirdzniecības centros, izņemot pārtikas veikalus, aptiekas, medicīnas preču veikalus, optikas veikalus, kosmētikas veikalus, preses izdevumu vietas;
  • slēgti skaistumkopšanas saloni un frizētavas (ierobežojums spēkā no 27.03.2021.);
  • slēgti būvmateriālu un mēbeļu veikali, kuru telpu lielums ir virs 2000 m² (ierobežojums spēkā no 27.03.2021.);
  • slēgti slēpošanas kūrorti;
  • slēgti teātri, kino, kultūras nami;
  • slēgtas sanatorijas, baseini, akvaparki, pirtis, sporta zāles, solāriji, kazino;
  • slēgtas kafejnīcas un restorāni (pakalpojumi tiek sniegti tikai līdzņemšanai vai piegādēm);
  • visā Polijas teritorijā ir jālieto deguna un mutes aizsargmaskas gan iekštelpās (veikalos, sabiedriskajā transportā u.c.), gan arī ārpus telpām. Masku vietā nedrīkst tikt lietotas šalles vai sejas vairogi;
  • baznīcās drīkst uzturēties 1 persona uz 20 m² (ierobežojums spēkā no 27.03.2021.);
  • tirdzniecības vietās, veikalos, pastā drīkst uzturēties 1 persona uz 15 m² (ja telpas lielums ir līdz 100 m²) vai 1 persona uz 20 m² (ja telpas lielums ir virs 100 m²). Ierobežojums spēkā no 27.03.2021.

Gadījumā, ja ir aizdomas par inficēšanos ar COVID-19, vispirms jāsazinās ar pamata veselības aprūpes (POZ) ārstu (ģimenes ārstu), izmantojot attālinātas konsultācijas. Saraksts pa vojevodistēm atrodams šeit.  Lēmumu par pacienta nosūtīšanu uz slimnīcu pieņem ārstējošais ārsts. Pats pacients bez iepriekšējas vienošanās ar veselības aprūpes (POZ) ārstu (ģimenes ārstu) nedrīkst doties uz slimnīcu. Slimnīcu saraksts ir pieejams šeit.

Savukārt, ja personas veselības stāvoklis ir smags, jāzvana uz neatliekamās palīdzības numuru 112 vai 999.

Detalizētu informāciju par to, kā jārīkojas, ja ir aizdomas par inficēšanos ar COVID-19, var saņemt, zvanot uz Nacionālās veselības fonda diennakts tālruņa numuru: 800 190 590. +48 22 125 66 00  (zvaniem no ārvalstīm). Ar konsultantiem iespējams sazināties arī elektroniski. Informācija par saziņas iespējām pieejama šeit.

Aktuālā Polijas iestāžu informācija saistībā COVID-19: