No 15.janvāra ieceļošanai Latvijā nepieciešams negatīvs Covid-19 tests – papildināts

15.01.2021. 21:44

2021.gada 15.janvārī stājas spēkā stingrāki nosacījumi ieceļošanai Latvijā gan, izmantojot starptautisko pasažieru pārvadātāja pakalpojumus, gan arī, ceļojot ar privāto transporta līdzekli. No 2021.gada 15.janvāra, ieceļojot Latvijā, ir jāuzrāda ne tikai QR kods par aizpildītu Covidpass.lv anketu, bet arī apliecinājums par negatīvu Covid-19 testa rezultātu.

Vēršam uzmanību, ka līdz š.g. 25.janvārim, ieceļojot Latvijā, var uzrādīt jebkāda veida Covid-19 testa negatīvu rezultātu. Savukārt no š.g. 25.janvāra tiks pieņemts tikai un vienīgi Covid-19 infekcijas molekulāri bioloģiskā testa ar polimerāzes ķēdes reakciju jeb PCR testa negatīvs rezultāts.  

Tests ir jāveic ne agrāk kā 72 stundas pirms iekāpšanas pārvadātāja transportlīdzeklī, kas dodas uz Latviju.

Apliecinājums par negatīvu testa rezultātu vai cits medicīnisks dokuments, kas apliecina, ka persona nav infekcioza (piemēram, ārsta izziņa, izziņa par antivielu esamību) ir jāuzrāda pārvadātājam, piemēram, lidsabiedrībai. Pretējā gadījumā personai tiks atteikta ceļošana uz Latviju.

Negatīva Covid-19 testa prasība neattiecas uz bērniem, kuri nav sasnieguši 11 gadu vecumu. Par citiem izņēmumiem lūdzam skatīt Ministru kabineta 2020. gada 9. jūnija noteikumu Nr. 360 "Epidemioloģiskās drošības pasākumi Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošanai" 35.4 punktu. Vēršam uzmanību, ka no izņēmuma kategorijām, kuras atbrīvotas no nepieciešamības uzrādīt COVID-19 negatīvu testu, ir svītrotas personas, kuras var pierādīt, ka ir saņēmušas nepieciešamās COVID-19 vakcīnas devas.  

Joprojām nemainīgs paliek nosacījums, ka pēc ieceļošanas no ārvalstīm ar augstu inficēšanās risku (t.sk. no ASV) ir jāievēro 10 dienu pašizolācija, kā arī citas Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) epidemioloģiskās drošības norādes.