No 1.septembra ASV izdots COVID-19 vakcinācijas sertifikāts atbilst ieceļošanas prasībām Latvijā

26.08.2021. 18:35

Amerikas Savienotajās Valstīs dzīvojošās personas, kuras būs vakcinējušās ar Eiropas Zāļu aģentūras vai līdzvērtīgu regulatoru reģistrētu vai Pasaules Veselības organizācijas atzītu vakcīnu vai pārslimojušas Covid-19 un tām būs atbilstošs apliecinājums (Centers for Disease Control and Prevention - CDC), sākot ar 1. septembri varēs ieceļot Latvijā bez papildu ierobežojumiem.

Apliecinājums par vakcināciju /

pārslimošanu

  Nebūtiska ceļošana: ATĻAUTA

  Tests pirms ceļojuma: NAV

  Tests iebraucot Latvijā: NAV

  Pašizolācija: NAV

Ieceļošana Latvijas Republikā ir atļauta, ja ir saņemta Jannsen (Johnson&Johnson) 1. pote vai Comirnaty (Pfizer), Spikevax (Moderna), Vaxzevria (AstraZeneca) 2. pote un pēc vakcinācijas ir pagājušas vismaz 15 dienas.

Visām personām, ne ātrāk kā 48 stundas pirms ieceļošanas Latvijā, tīmekļvietnē Covidpass.lv ir jāaizpilda elektroniska apliecinājuma anketa. 

Aktuālai informācijai sekot līdzi  Latvijas Slimību profilakses un kontroles centra mājaslapā.

Ja persona nav vakcinējusies vai pārslimojusi Covid-19 un tās rīcībā nav atbilstoša apliecinājuma, personai, lai ieceļotu Latvijā, ir jāatbilst kādai no būtisko ceļotāju kategorijām. Pilns saraksts ar būtisko personu kategorijām, kurām ir atļauts ieceļot Latvijā, ir pieejams 2020. gada 9.jūnija Ministru kabineta Noteikumu Nr. 360. "Epidemioloģiskās drošības pasākumi Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošanai" 38.48 punktā.

                      Nebūtiska ceļošana: NAV ATĻAUTA

Pārējie          Tests pirms ceļojuma: IR*

                      Tests iebraucot Latvijā: IR** 

                      Pašizolācija: IR***

* Nepieciešams negatīvs PCR tipa testa rezultāts. Tests ir jāveic ne agrāk kā 72 stundas pirms iekāpšanas pārvadātāja transportlīdzeklī, kas dodas uz Latviju. Apliecinājums par negatīvu testa rezultātu ir jāuzrāda lidsabiedrībai. Pretējā gadījumā tiks atteikta ceļošana uz Latviju. Negatīva Covid-19 testa prasība neattiecas uz bērniem, kuri nav sasnieguši 12 gadu vecumu. Par citiem izņēmumiem aicinām skatīties Ministru kabineta 2020. gada 9. jūnija noteikumu Nr. 360 "Epidemioloģiskās drošības pasākumi Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošanai" 38.46punktā.

**Ieceļojot Latvijā, par saviem līdzekļiem nekavējoties, bet ne vēlāk kā 24 stundas pēc ieceļošanas, jāveic Covid-19 tests tuvākajā pieejamajā testēšanas punktā un jādodas uz pašizolācijas vietu, kur jāuzturas līdz negatīva testa rezultāta saņemšanai. Negatīva Covid-19 testa prasība neattiecas uz bērniem, kuri nav sasnieguši 12 gadu vecumu. Par citiem izņēmumiem aicinām skatīties Ministru kabineta 2020. gada 9. jūnija noteikumu Nr. 360 "Epidemioloģiskās drošības pasākumi Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošanai" 38.46punktā.

***10 dienas pēc izbraukšanas no ASV jānodrošina pašizolāciju savā dzīvesvietā. Pašizolāciju var pārtraukt 7.dienā pēc izceļošanas no ASV, ja tiek veikts Covid-19 tests un tā rezultāts ir negatīvs.  Informācija par 10 dienu pašizolācijas nosacījumiem ir pieejama Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) mājaslapā un Latvijas valdības mājaslapā par COVID-19. Attiecībā uz izņēmumiem no pašizolācijas prasības aicinām skatīties Ministru kabineta 2020. gada 9. jūnija noteikumu Nr. 360 "Epidemioloģiskās drošības pasākumi Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošanai" 38.522.punktā.

Visām personām, ne ātrāk kā 48 stundas pirms ieceļošanas Latvijā, tīmekļvietnē Covidpass.lv ir jāaizpilda elektroniska apliecinājuma anketa. 

Par Covid-19 digitālā sertifikāta izveidi, ja vakcinācija veikta ārpus Eiropas valstīm, skatīt informāciju šeit.