Vēstnieks Māris Selga atklāj Latvijas Goda konsulātu Indianā un tiekas ar gubernatoru

03.11.2021. 03:00

Šī gada 1.novembrī Latvijas vēstnieks ASV Māris Selga piedalījās oficiālā Latvijas Goda konsulāta Indianas pavalstī atklāšanā. Goda konsulāta inaugurācijas ceremonija norisinājās Indianas pavalsts Kongresa namā, ar uzrunu uzstājās arī Indianas pavalsts gubernators Ēriks Holkombs (Gov. Eric Holcomb). Uzsverot Latvijas vēlmi veidot arvien ciešāku sadarbību ar Indianas pavalsti, vēstnieks atzīmēja Goda konsula Andra Bērziņa svarīgo lomu. Latvijas Goda konsuls Indianā ir aktīvs vietējās latviešu sabiedrības dalībnieks, ilgus gadus vadījis Indianapoles latviešu centru. Atskatoties vēsturē, vēstnieks arī izteica lielu pateicību Indianas pavalstij par patvērumu, ko tā deva lielam skaitam latviešu valsts okupācija laikā.

Pirms inaugurācijas ceremonijas vēstnieku Kongresa namā uzņēma latviešu izcelsmes Indianas senators Ēriks Kočs (Erik Koch). Viņš iepazīstināja arī ar pavalsts Augstākās tiesas priekšsēdētāju tiesnesi Loretu Rašu (Loretta Rush), kura īsumā ieskicēja Indianas Augstākās tiesas vēsturi, darba specifiku un izaicinājumus.

Tikšanās laikā ar gubernatoru un tirdzniecības sekretāru Bredu Čambersu (Brad Chambers) abas puses pauda lielu interesi padziļināt savstarpējo sadarbību, īpaši izceļot sadarbību ekonomikā un ciešāku biznesa kontaktu attīstīšanu. Puses apmainījās ar uzaicinājumiem uz nozīmīgiem starptautiska līmeņa pasākumiem – 2022.  gada maija beigās Indianapolē notiekošo Globālo ekonomikas samitu un 2022.gada jūnijā Rīgā notiekošo Trīs Jūru iniciatīvas samitu.

Vēstnieks tikās arī ar Indianas Ekonomiskās attīstības korporācijas (IEDC) pārstāvjiem, pārrunājot iespējas kā veicināt ciešāku ekonomisko sadarbību un attīstīt biznesa kontaktus starp Indianas un Latvijas uzņēmumiem. Vizītes laikā izveidoti arī kontakti ar bezpeļņas organizāciju “Indianas Starptautiskais Centrs” (The International Center), kas sniedz atbalstu Indianas pavalsts administrācijai, kā arī Indianapoles un reģiona uzņēmējiem starptautisku attiecību veidošanā.

Vēstnieks arī tikās ar Karmelas pilsētas mēru Džimu Brainardu (Jim Brainard). Mērs iepazīstināja ar Karmelas attīstīšanā ieguldīto, kura rezultātā pilsēta nominēta par vienu no labākajām un drošākajām vietām, kur dzīvot ASV. Mērs izteica vēlmi attīstīt “sadraudzības pilsētu” projektu ar kādu savstarpējai sadarbībai piemērotu pilsētu Latvijā.

Goda konsulu darbs un pienesums dažādu jautājumu risināšanā Latvijai ir svarīgs un tiek augstu novērtēts. Vēstniecība ASV pastāvīgi strādā pie Goda konsulu ASV tīkla nostiprināšanas un paplašināšanas.