Latvijas goda konsulu ikgadējā sanāksmē diskutē par starptautiskām aktualitātēm un prioritātēm 2022.gadam

21.03.2022. 21:07

 

2022.gada 18.martā Latvijas vēstniecībā Vašingtonā uz ikgadējo sanāksmi bija sapulcējušies Latvijas goda konsuli ASV. Šis ir gada centrālais notikums, kas dod iespēju klātienē pārrunāt gan globālās dienas kārtības aktualitātes, gan arī specifiskākus jautājumus, plānus un prioritātes. Vēstnieks Māris Selga un vēstniecības darbinieki informēja par 2021. gada notikumiem un 2022. gada plāniem.

Sanāksmes īpašie viesi - German Marshal Fund vadošā pētniece Kristīne Bērziņa un Latvijas Republikas Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētājs Rihards Kols sniedza savu viedokli par jautājumiem saistībā ar Krievijas agresiju Ukrainā.

Vēstnieks uzteica goda konsulu līdzšinējo darbu un aicināja nepagurstoši turpināt aktīvo iesaisti Latvijas politisko, ekonomisko, kultūras un citu interešu realizēšanā ASV.  Pārstāvniecības vadītāja vietnieks Juris Pēkalis informēja par Trīs Jūru iniciatīvu (3JI), pieteiktajiem infrastruktūras projektiem, finansēšanas jautājumiem, kā arī šī gada jūnijā Rīgā paredzēto TJI Samitu un Biznesa forumu.

Sanāksmes runātāju vidū bija arī jaunās LIAA pārstāvniecības ASV austrumkrastā vadītājs Reinis Sīpols un SIA “Eiropas dzelzceļa līnijas” pārstāve Marika Zadraka. Reinis Sīpols īsumā ieskicēja Latvijas ekonomiskās situācijas galvenos rādītājus, norādot arī uz LIAA prioritātēm ASV tirgū. Marika Zadraka prezentēja Rail Baltica projektu kopumā, pastāstot par tā vēsturisko attīstību, ieviešanas šībrīža statusu Latvijā un tālākajām darbībām.

Par konsulāriem jautājumiem, t.sk., par gaidāmajām Saeimas vēlēšanām rudenī aktuālo informāciju sniedza vēstniecības Konsulārās nodaļas kolēģi Santa Dālmane un Arvils Zeltiņš. Viņi uzsvēra Goda konsulu lomu un atbalstu Latvijas valstspiederīgajiem sastopoties ar dažādām negaidītām situācijām ceļojumu vai pastāvīgas uzturēšanās ASV laikā.

Goda konsuliem uzticēts veikt atsevišķas valsti reprezentējošas un konsulārās funkcijas par to nesaņemot atalgojumu. Latvijai ASV ir goda konsuli Aļaskas, Džordžijas,  Dienvidkarolīnas, Floridas, Indianas, Jūtas, Luiziānas, Kalifornijas, Kolorado, Luiziānas, Masačūsetsas, Mičiganas, Minesotas, Ņujorkas, Ohaio, Oregonas, Pensilvānijas, Vermontas, Teksasas un Vašingtonas pavalstīs. Par Latvijas Goda konsulu ASV korpusu pārraudzību uztur un sadarbību no vēstniecības puses nodrošina ekonomikas jautājumu diplomāts Gints Zadraks.

Vairāk informācija par goda konsuliem ASV pieejama interaktīvajā kartē: https://www2.mfa.gov.lv/vestniecibas-un-parstavniecibas#US