Ņujorkas Baltijas filmu festivāls 2.-13.novembrī: klātienē un tiešsaistes formātā

19.10.2022. 17:57

Ņujorkas Baltijas filmu festivāls (NYBFF) atgriežas jau piekto gadu Skandināvijas centrā (Scandinavia House), Ņujorkā. Festivāls notiks “hibrīda” formātā piedāvājot jaunākās filmas no Latvija, Igaunijas un Lietuvas. Klātienes seansi notiks no 2. līdz 6.novembrim, pēc tam tie turpināsies tiešsaistes platformā līdz 13.novembrim. Tiešsaistes seansi ir pieejami visiem skatītajiem ASV.

Festivāla dibinātājs un Latvijas Goda konsuls Daris Dēliņš skaidro: “Šogad festivāla programmā ir 15 filmas, to skaitā 10 spēlfilmas un 5 dokumentālas filmas, no kurām 8 ir Ziemeļamerikas pirmizrādes, viena ASV pirmizrāde, un viena NY pirmizrāde. Festivāls ir pagodināts ielūgt gandrīz visu filmu režisorus uz festivālu, lai tie varētu piedalīties seansos un pēc izrādes diskusijās.”

Festivāls sākās trešdien, 2.novembrī ar Signes Baumanes jaunāko animācijas filmu Mans laulības projekts (My Love Affair with Marriage, 2022, Latvija/ASV/Luksemburga). Filma guva žūrijas balvu šī gada Annecy International Animated Film Festival. Pēc izrādes sekos festivāla atklāšanas pieņemšana, kuru šogad atbalsta Latvijas Ārlietu ministrija, Latvijas Patstāvīgā pārstāvniecība ANO Ņujorkā, Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra, kā arī Latvijas uzņēmums ASV Edhard Corporation. Festivāla atklāšanas vakarā piedalīsies filmu režisori no Latvijas, Igaunijas un Lietuvas, kopā ar nacionālo kino centru vadītājiem, to skaitā Ditu Rietumu no Nacionālā kino centra.

Festivāla programmā ir iekļautas vēl 5 filmas no Latvijas: Tizlenes (Lame-os, rež. Marta Elīna Martinsone, Latvija/Čehija, 2021); Māsas (Sisters, rež. Linda Olte, Latvija/Itālija/Čehija, 2022),  Homo Sovieticus ( Homo Sovieticus, rež. Ivo Briedis, Latvija/Lietuva/Čehija, 2021),  Akmeņi manās kabatās, (Rocks in My Pockets, rež. Signe Baumane. ASV/Latvija 2014), un Spiegs, kurš mans tēvs (My Father the Spy, rež. Jaak Klimi & Gints Grūbe, Latvija/Vācija/Čehija/Igaunija, 2019). Mākslinieki no Latvijas ir arī kopproducējuši festivāla filmas The Sleeping Beast (Igaunija/Latvija) un Songs for a Fox (Lietuva/Latvija/Igaunija).

Festivāla tēma “Pagātne un tagadne” būtiski atspoguļota šī gada programmā. Īpaši iespaidīga ir dokumentālā filma Mariupolis 2  (Lietuva/Vācija/Francija, 2022), kas piedzīvos ASV pirmizrādi. Dokumentālā filma sniedz ieskatu Krievijas šīgada brutālajā okupācijā Ukrainas pilsētā Mariupolē. Filmas režisors, lietuvietis Mantas Kvedaravičius, filmēšanas laikā tika sagūstīts un zaudēja savu dzīvību.

Filmas izrādes notiek Skandināvijas centra kino zālē no 2. līdz 6. novembrim. Tikmēr filmas programmu baudīt tiešsaistes platformā būs iespējams no 4. līdz 13. novembrim.

Biļetes var iegādāties mājas lapā www.balticfilmfestival.com, kur arī var uzzināt vairāk par šī gada programmu. Festivālam var arī sekot Facebook un Instagram portālos.

Par NYBFF

Dibināts 2018.gadā, Ņujorkas Baltijas filmu festivāls ir lielākais Baltijas filmu festivāls ASV un vienīgais Baltijas filmu festivāls ārpus Eiropas, kuru atbalsta Latvijas, Igaunijas un Lietuvas nacionālie kino centri. Viens no festivālā dibinātājiem ir Latvijas Goda konsuls Vermontas pavalstī, Daris Dēļiņš.

NYBFF finansiāli atbalsta Latvijas Republikas Ārlietu ministrija, Latvijas Patstāvīga pārstāvniecība ANO Ņujorkā, Amerikas Latviešu apvienība, PBLA Kultūras fonds, , un Latvijas uzņēmums Edhard Corporation, kopā ar Lietuvas ģenerālkonsulātu Ņujorkā, Igaunijas ģenerālkonsulātu Ņujorkā, Igaunijas Amerikas nacionālo apvienību, Igaunijas Kultūras ministriju, Lietuvas fondu ASV, Skandināvijas centru, Amerikas Skandināvu fondu, un Sondru Litvaitytė.