Latvijas Goda konsuli dibina organizāciju Latvijas mākslas muzeju atbalstam

17.11.2022. 22:27

Amerikas Savienotajās Valstīs dibināta jauna organizācija, lai pievērstu uzmanību un veicinātu atbalstu Latvijas mākslas muzejiem. Organizāciju dibināja Latvijas goda konsuls Vermontas štatā Daris Dēliņš un Latvijas goda konsuls Pensilvānijas štatā Džons Medveckis, kopā ar mākslinieci Viju Celmiņu.

American Friends of the Latvian National Museum Inc. (“Latvijas Nacionālā mākslas muzeja amerikāņu draugi”) mērķis ir sekmēt un organizatoriski virzīt ASV tautiešu uzmanību un finansiālo atbalstu Latvijas Nacionālajam mākslas muzejam (LNMM) un līdzīgām iestādēm Latvijā.

Organizācijas vadītājs, Latvijas goda konsuls Vermontas štatā Daris Dēliņš atzīmē “Esmu pagodināts palīdzēt dibināt šo organizāciju, kas veicinās ziedojumus no ASV vienai no nozīmīgākajām kultūras iestādēm Latvijā.” Ideja par organizāciju radās, kad tās dibinātāji kopā apmeklēja Vitnijas muzeju Ņujorkā un secināja, ka ASV nav izveidota iespēja veikt oficiālus ziedojumus Latvijas muzejiem. Divus gadus vēlāk, pateicos goda konsulu un Vijas Celmiņas finansiālam atbalstam, sapnis par organizāciju tika realizēts. Pateicoties organizācijas dibināšanai, ASV dzīvojoši nodokļu maksātāji (un organizācijas) no “Amerikas draugi” varēs saņemt atskaiti par ziedojumiem, ko uzrādīt veicot gadskārtējo nodokļu dokumentāciju.

“Amerikas draugu” mērķis ir atbalstīt darbu, ko veic Latvijas Nacionālais mākslas muzejs un līdzīgas organizācijas Latvijā, lai tās krātu, saglabātu un izstādītu mākslas darbus ar vēsturisku, akadēmisku un māksliniecisku nozīmi Latvijas kultūrtelpai. 

Latvijas Nacionālais mākslas muzejs ir lielākā profesionālās mākslas glabātuve valstī, kas ieņem nozīmīgu vietu kultūras vērtību uzkrāšanā, saglabāšanā, popularizēšanā Latvijā un ārvalstīs. Latvijas Nacionālā mākslas muzeja struktūrā ietilpst Latvijas Nacionālā mākslas muzeja galvenā ēka, Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejs, Mākslas muzejs RĪGAS BIRŽA, kā arī Romana Sutas un Aleksandras Beļcovas muzejs.

Latvijas vēstniecība ASV lepojas ar šo iniciatīvu un izsaka pateicību Džonam Medveckim, Darim Dēliņam un Vijai Celmiņai par šo nozīmīgo ieguldījumu Latvijas mākslā un kultūrā.

Sīkāka informācija pieejama mājas lapā www.americanfriendslatvianmuseum.org

Preses kontakts: Daris Dēliņš: Šī e-pasta adrese ir aizsargāta no mēstuļu robotiem. Pārlūkprogrammai ir jābūt ieslēgtam JavaScript atbalstam, lai varētu to apskatīt.