Pirmo reizi diasporas amatierteātru festivāls “LAIPA” norisināsies ASV

29.09.2023. 22:54

No 26. līdz 29. oktobrim Sanfrancisko, Kalifornijā norisināsies 9. latviešu diasporas amatierteātru festivāls “LAIPA”. Tajā piedalīsies 10 amatierteātri no 8 valstīm - Anglijas, ASV, Beļģijas, Islandes, Latvijas, Norvēģijas, Vācijas un Zviedrijas. Festivālā aktieri spēlēs latviešu autoru lugas un varēs piedalīties ar skatuvi saistītās, taču tematiski atšķirīgās meistarklasēs. Šī ir pirmā reize, kad festivāls notiek ārpus Eiropas, dalībniekiem ceļojot uz Ameriku. Līdz šim festivāls “LAIPA” norisinājies Lielbritānijā, Latvijā, Īrijā, Norvēģijā, Beļģijā, Islandē, Vācijā. Festivāla norisi atbalsta arī Latvijas Republikas vēstniecība ASV.

Festivāla meistarklases uz vietas Sanfrancisko vadīs un dalībnieku uzvestās lugas vērtēs teātra nozares eksperti no Latvijas – aktrise un meistarklašu vadītāja Jana Herbsta, aktieris un režisors Jurģis Spulenieks un aktieris, kustību mākslinieks, režisors un animators Dzintars Krūmiņš, bet izrādes vērtēs kultūras žurnālists un teātra kritiķis, amatierteātru skates “Gada izrāde” žūrijas pārstāvis reģionu skatēs Atis Rozentāls.

Festivāls “LAIPA” ir ceļojošs – katru gadu to organizē kāds no diasporas amatierteātriem. 2022. gada festivāls notika Oslo, Norvēģijā, kur augstu žūrijas vērtējumu ieguva Sanfrancisko Jaunā teātra uzvestais V.Zepa romāna “Ķēves dēls Kurbads” dramatizējums kopā ar režisoru Viesturu Meikšānu. 

Nākamā festivāla norises vietu paziņos “LAIPA 2023” noslēgumā. Šī gada festivālu rīko Sanfrancisko Jaunais teātris režisores Māras Lewis vadībā. “LAIPA 2023” organizatoru pārstāve, režisore Māra Lewis par šīgada festivālu saka: “Festivāls “LAIPA” ir kā ģimenes salidojums, kur vienu reizi gadā visi tiekas kopā. Protams, kā jau īstā ģimenē notiek – kāds atkrīt, pienāk klāt jauni ģimenes locekļi. Mēs viens par otru stāvam un krītam. Mums sāp otru neveiksmes un mēs priecājāmies par citu veiksmēm, mēs skatāmies uz priekšu. Šogad mūsu diasporas amatierteātru saime tiksies Sanfrancisko, kur mēs visus mīļi uzņemsim un ne tikai spēlēsim teātri, bet parādīsim arī skaistākās Sanfrancisko vietas, dosimies kopīgās ekskursijās. Izbaudīsim kopā būšanu!”

Diasporas amatierteātru festivāla pirmsākumi meklējami pirms deviņiem gadiem Bredfordā, Lielbritānijā, kad to organizēja teātra trupas “Saulespuķe” vadītāja Gita Robalde. Gitas ceļa vārdi šī gada festivālam: “Savu laiku Eiropā aizsākusies “LAIPAS” skatuve vienoja un apvienoja tajā laikā darbojošos Eiropas amatierteātrus. Un katru gadu rudenī mēs ar prieku metām laipas no valsts uz valsti, un ar prieku spēlējām teātri. Ar prieku satikāmies, vērojām viens otru un darbojāmies, un ar prieku gaidījām gadu, kad varēsim tikties atkal. Sanfrancisko Jauno teātri mēs, Eiropas amatierteātri ļoti mīļi sagaidījām Islandē “LAIPĀ” un bijām ļoti priecīgi viņus redzēt. Ir pagājis kāds laiciņš un Eiropas amatierteātri dodas uz aizdīķiju – uz Sanfrancisko! Šogad būs devītā “LAIPA”, lai tā laipa aizvien garāka, aizvien plašāka pāri okeāniem un jūrām uz cilvēku sirdīm – lai top!

Nosaukumu “LAIPA” festivāls ieguva tā otrajā gadā. Toreiz tas norisinājās Latvijā – Birzgalē pie amatierteātra “Laipa”. Tā nu jau deviņus gadus šis festivāls nes šo skanīgo latviešu vārdu un ir kā laipa, kas savieno tos, kuri mīl teātri, kuri turpina kopt latviešu kultūras tradīcijas arī svešumā. 

Festivālu “LAIPA 2023” finansiāli atbalsta Sabiedrības integrācijas fonds no Kultūras ministrijas piešķirtajiem Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Projektu atbalsta arī Latvijas Republikas Ārlietu ministrija no diasporas atbalsta projektu programmas līdzekļiem. Neatsverams atbalsts pasākuma nodrošināšanā un viesu uzņemšanā ir arī Pasaules Brīvo latviešu apvienības Kultūras fondam un padomei, Amerikas Latviešu apvienībai, Latviešu Fondam, Latviešu kultūras biedrībai TILTS.

Projektu atbalsta Latvijas Republikas Ārlietu ministrija un Latvijas vēstniecība ASV no diasporas atbalsta projektu programmas līdzekļiem.

Papildu informācijai:

Māra Lewis

Šī e-pasta adrese ir aizsargāta no mēstuļu robotiem. Pārlūkprogrammai ir jābūt ieslēgtam JavaScript atbalstam, lai varētu to apskatīt.

https://www.facebook.com/laipa2023sanfrancisko