Ņujorkas Baltijas filmu festivāls atgriežas jau sesto gadu novembrī

24.10.2023. 18:34

Ņujorkas Baltijas filmu festivāls (NYBFF) atgriežas jau sesto gadu novembrī, Skandināvu centrā (Scandinavia House), Ņujorkā. Festivāls notiks “hibrīda” formātā piedāvājot jaunākās filmas no Latvijas, Igaunijas un Lietuvas. Klātienes seansi notiks no 8. līdz 12.novembrim, un turpināsies tiešsaistes platformā līdz 19.novembrim. Tiešsaistes seansi ir pieejami skatītajiem visā ASV.

Festivāla dibinātājs Daris Dēliņš skaidro: “ Šogad festivāla programmā ir 13 filmas, tā skaitā 8 spēlfilmas un 3 dokumentālas filmas, viens televīzijas seriāls. Divas filmas ir starptautiskas pirmizrādes, sešas Ziemeļamerikas pirmizrādes un viena filma ir Ņujorkas pirmizrāde. Festivāls ir pagodināts ielūgt gandrīz visu filmu režisorus uz festivālu lai tie varētu piedalīties seansos un pēc izrādes diskusijās.”

Festivāls sākās trešdien 8.novembrī ar Ziemeļamerikas pirmizrādi “Atcerēties mirkšķināt” (Per Arti, Lietuva, 2023), Austejas Urbaites valdzinošā drāma ar Arturu Igālu un Anne Azoulay galvenajās lomās. Franču pāris adoptē divus lietuviešu bērnus un par tulku un auklīti piesaista jaunu studenti (Dovile Kundrotaite); viņu jaunā ģimenes iekārtojuma idilliskā fasāde drīz vien kļūst par pamatu spriedzei un kultūras sadursmēm.

Pēc izrādes sekos festivāla atklāšanas pieņemšana, kurā piedalīsies filmu režisori no Latvijas, Igaunijas un Lietuvas, vairāki ANO diplomātiskie pārstāvji, kā arī Baltijas nacionālo kino centru vadītāji, to skaitā Dita Rietuma no NKC.

Festivāla programmā ir iekļautas 3 filmas no Latvijas.

Ināras Kolmanes ”Soviet Milk” (Mātes piens, Latvija/Beļģija, 2023) starptautiskā pirmizrāde klātienē notiks 11. novembrī plkst. 18.00. Filma ir aizkustinošs pētījums par izturību un upurēšanos, kas norisinās padomju okupētajā Latvijā no 1945-89, balstoties uz Noras Ikstenas labi pazīstamo romānu.

Savu starptautisko pirmizrādi klātienē 10. novembrī plkst. 20.00 pieredzēs filmu antoloģija “Collective” (Kolektīvs, Latvija, 2023). Antoloģijā ir iekļautas sešu režisoru īsfilmas kas piedāvā unikālas perspektīvas par latviešu Dziesmu un deju svētku dalībniekiem, izmantojot dažādus un nereti humoristiskus ieskatus.

Armanda Zvirbuļa seriāla “Crime Solving for Beginners” (Krimināllieta iesācējam, Latvija/Lietuva, 2022) starptautiskā pirmizrāde  ir aizraujošs Baltic Noir televīzijas seriāls, kas norisinās postpadomju Latvijas vētrainajā ainavā un seko trim savstarpēji savītiem sižetiem risinot nacionālistu deputāta palīga slepkavību. Pirmās divas sērijas tiks izrādītas klātienē 12. novembrī plkst. 14:00, toties visas sērijas būs pieejams tiešsaistē no 13. līdz 19. novembrim

“Pēc pēdējiem gadiem, kurus raksturoja lielas pārmaiņas un nenoteiktība, ir svarīgi atcerēties prieku un brīnumu, ko rada kopīga filmu skatīšanās uz lielā ekrāna. Jāatceras arī kino spēku pārcelt mūs uz citām pasaulēm, iepazīstināt ar jaunām idejām un perspektīvām, un rosināt mūsu iztēli,” saka NYBFF programmu vadītāja Jūle Rozīte. "Svinot Baltijas filmu globālos panākumus lielākajos starptautiskos filmu festivālos, aicinām pievienoties mums Skandināvu centrā un paskatīties uz pasauli baltiešu acīm."

Seansi notiek Skandināvu centra kino zālē no 8. līdz 12.novembrim. Tie kas nevar piedalīties klātienē, var baudīt atlasi no šīgada programmas tiešsaistes platformā no 10. līdz 19.novembrim.

Biļetes var iegādāties mājaslapā www.balticfilmfestival.com, kur var uzzināt vairāk par šīgada programmu, kā arī sekot festivālam Facebook un Instagram portālos.

Par NYBFF

Dibināts 2018.gadā, Ņujorkas Baltijas filmu festivāls ir lielākais Baltijas filmu festivāls ASV un vienīgais Baltijas filmu festivāls ārpus Eiropas ko kopā atbalsta Latvijas, Igaunijas un Lietuvas nacionālie kino centri.

NYBFF arī finansiāli atbalsta ALA, PBLA Kultūras fonds, Latvijas vēstniecība ASV, Latvijas Pastāvīga pārstāvniecība ANO Ņujorkā, Latvijas godu konsulāts Vermontā, un Latvijas uzņēmums ASV Edhard Corporation, kopā ar Lietuvas ģenerālkonsulāts Ņujorkā, Igaunijas ģenerālkonsulāts Ņujorka, Igaunijas Amerikas nacionāla apvienība, Igaunijas Kultūras ministrija, Lietuvas fonds ASV, Skandināvu centrs, Lietuvas uzņēmums Narbutas, Latviešu Fonds (ASV), Amerikas Skandināvu fonds, un Sondra Litvaitytė.