Pasaulslavenā pianiste Lauma Skride uzstājas Vašingtonā

24.10.2023. 22:47

Latvijas vēstniecība ASV rīkoja valdzinošu klasiskās mūzikas vakaru ar talantīgās latviešu pianistes Laumas Skrides uzstāšanos. Koncerts notika 20. oktobrī un aizrāva klausītājus ar Skrides nevainojamo mākslinieciskumu un aizkustinošajām kompozīciju interpretācijām.

Skrides izpildījumā klausītāji baudīja daudzpusīgu repertuāru, sākot ar Franča Šūberta un Franča Lista romantiskajām kompozīcijām un beidzot ar latviešu komponistu Jāņa Mediņa un Pētera Vaska skaņdarbiem, kā arī Igora Stravinska daiļradi. Pianistes virtuozitāte un dziļā emocionālā saiknei ar mūziku atstāja paliekošu iespaidu uz ikvienu klātesošo.

Latvijas vēstnieka ASV vietnieks Jānis Beķeris pauda prieku par šādas pasaules līmeņa mākslinieces uzņemšanu: “Esam pagodināti, ka šovakar pie mums uzstāsies Lauma Skride. Viņas satriecošais talants un aizraujošā muzikalitāte ir apliecinājums Latvijas bagātajam kultūras mantojumam un nozīmē neaizmirstamu vakaru ikvienam klātesošajam.” J. Beķeris arī pieminēja: “Latvija kandidē ANO Drošības Padomes vēlēšanās 2025. gadā. Mēs izmantosim šo forumu, lai starptautiski veicinātu demokrātijas, likuma varas un cilvēktiesību vērtības, kā arī priecāsimies par iespēju dalīties ar Latvijas talantiem un kultūras mantojumu.”

Lauma Skride uzstājas ar vadošajiem orķestriem un diriģentiem visā pasaulē. Viņas spēja piesātināt katru noti ar dziļām emocijām, kā arī unikālā klasisko kompozīciju interpretācija ir izpelnījusies atzinību visā pasaulē.

Koncertu apmeklēja diplomāti, kultūras entuziasti un ASV administrācijas pārstāvji, kurus visus dziļi aizkustināja Skrides priekšnesums. Koncerts izcēla Latvijas vēstniecības apņemšanos veicināt kultūras apmaiņu un stiprināt Latvijas un ASV draudzības saites, kā arī veicināt Latvijas kandidatūru ANO Drošības padomē 2026. – 2027. gada termiņam, kam vēlēšanas notiks 2025. gadā.

Par Laumu Skridi

Lauma Skride ir starptautiski atzīta latviešu pianiste, pazīstama ar savu izcilo talantu un emocionālajiem priekšnesumiem. Lauma Skride ir līdzdibinātāja “Skrides kvartetam”, kas izveidots 2016. gadā kopā ar māsu Baibu Skridi, kā arī Herietu Krijgu un Līzi Berthaudu. Kvartets uzstājies koncertos un festivālos visā pasaulē. 2019. gadā kvartets apceļoja Austrāliju un izdeva debijas ierakstu kopā ar ORFEO (Mocarts, Mālers un Brāmss), savukārt 2020. gadā kvartets devās plašā ASV turnejā.

Lauma Skride 2023./2024. gada sezonā piedāvā dueta priekšnesumus ar austriešu kontrabasistu Dominiku Vāgneru Mosel mūzikas festivālā Lucernā un Potsdamā un koncertu Vigmora zālē Londonā ar Skrides kvartetu. Kopā ar Kopenhāgenas Filharmonijas orķestri un Sebastianu Veiglu Lauma Skride izpildīs Klāras Šūmanes klavierkoncertu – skaņdarbu, kas īpaši ietekmējis mūziķes karjeru. Mozartwoche 2024 Lauma Skride kārtējo reizi uzstāsies kopā ar Annu-Sofiju Muteri, muzicējot trio sastāvā kopā ar Maksimilianu Hornungu.

1982. gadā dzimusi Rīgā, Latvijā, Lauma Skride ir jaunākā no trim māsām muzikālā ģimenē. Klavieres sākusi spēlēt piecu gadu vecumā un vēlāk bijusi Anitas Pāžes audzēkne Emīla Dārziņa mūzikas skolā Rīgā. Pēc tam studējusi Folkera Banfīlda vadībā Hamburgas Mūzikas un teātra universitātē. Lauma Skride kopš vienpadsmit gadu vecuma piedalījusies neskaitāmos starptautiskos konkursos gan Eiropā, gan ASV un ieguvusi vairākas godalgas.

Mūziķe turpina aizraut mūzikas baudītājus visā pasaulē ar savu virtuozitāti un satriecošo klavierspēli.