Vēstnieks Māris Selga piemin Samnera Velsa deklerācijas 84.gadadienu

23.07.2024. 21:00

2024.gada 23.jūlijā Latvijas vēstnieks ASV Māris Selga pieminēja Samnera Velsa deklerācijas 84.gadadienu, noliekot ziedus pie 11. ASV Valsts sekretāra vietnieka Samnera Velsa (Sumner Welles) atdusas vietas Rokkrīkas kapsētā.

Igaunijas Aizsardzības ministrs Hanno Pevkurs (Hanno Pevkur) un ASV Valsts sekretāra palīga Eiropas un Eirāzijas lietās pienākumu izpildītāja Jurija Kima (Yuri Kim) savās uzrunās piemiņas pasākuma dalībniekiem atgādināja par ASV ilgstošo principiālo nostāju, neatzīstot Padomju Savienības veikto Baltijas valstu aneksiju un inkorporāciju 1940.gadā.

1940.gada 23.jūlijā ASV Valsts sekretāra pienākumu izpildītājs Samners Velss izdeva oficiālu paziņojumu par ASV nostāju, neatzīstot Baltijas valstu aneksiju un inkorporāciju Padomju Savienībā, norādot uz Baltijas valstu pašnoteikšanās tiesībām un uz to teritoriālo integritāti. Šis paziņojums kļuva par Samnera Velsa deklarāciju un ir ASV ārpolitikas dokuments, kas veidoja starptautisko Baltijas valstu inkorporācijas Padomju Savienībā neatzīšanas politiku. ASV turpināja de iure atzīt Latviju visu Padomju Savienības okupācijas periodu, šajā laikā atbalstot trimdā esošo Latvijas diplomātu darbu ASV, kas 1991.gadā ļāva de facto atjaunot Latvijas neatkarību.

Vēstnieks Māris Selga pieminēja arī ASV diplomāta Loja Veslija Hendersona (Loy W. Henderson) darbu ASV sūtniecībā Latvijā un viņa ieguldījumu Samnera Velsa deklarācijas izstrādē, noliekot ziedus pie viņa atdusas vietas Rokkrīkas kapsētā.