Latvijas vēstniecības Čehijā kultūras centrā piemin profesoru Paroleku

02.12.2019. 10:35

2019. gada 1. decembrī Latvijas vēstniecības Čehijā kultūras centrā notika profesora Radegasta Paroleka piemiņas pasākums „Īstā dzīve ir liela kā pasaule un augsta kā debesis: Piemiņas lasījumi no prof. Radegasta Paroleka darbiem“.

Profesora Paroleka pēctecis, Baltistikas nodaļas vadītājs Pāvels Štolls iepazīstināja pasākuma dalībniekus ar profesora dzīves gaitu, kā arī ar sarežģītu, profesora aizsāktu baltistikas studiju atjaunošanu Kārļa Universitātē. Atmiņās dalījās gan bijušie profesora Paroleka studenti, gan viņa radinieki, atklājot vēl nezināmus faktus par profesora piedzīvoto, saistītus ar viņa mīlestību pret Latviju. Paša profesora stāstīto klātesošie nolausījās audio ierakstā, bet viņa daudzos latviešu literatūras tulkojumus čehu valodā lasīja čehu aktieris Martins Severīns.

15. septembrī mūžībā aizgājušais Radegasts Paroleks bija literatūrzinātnieks, 1997. gadā ticis apbalvots ar trešās šķiras Triju Zvaigžņu ordeni. Viņš  atjaunojis baltu valodu studiju tradīciju Kārļa Universitātē.  No latviešu literatūras tulkojis Skalbi, Pumpura “Lāčplēsi”, Raini, dzejoļu antoloģijas, uzrakstījis grāmatu „Latviešu literatūra“.

Uz piemiņas pasākumu bija pulcējušies Čehu-latviešu biedrības locekļi un bijušie profesora Paroleka studenti. Piemiņas pasākums notika pēc Čehu-latviešu biedrības iniciatīvas.