Latvijas vēstnieks apmeklē ar Latviju vēsturiski saistītu Nāhodas pilsētu un Ratiboržices pili

09.02.2011. 14:33

4.februārī Latvijas vēstnieks Čehijā Kaspars Ozoliņš iepazīšanās vizītē apmeklēja Nāhodas pilsētu un Ratiboržices pili Ziemeļčehijā. Nāhodu ar Latviju vieno pērn noslēgtais līgums ar Bausku, savukārt Ratiboržices pilij vairāku gadu garumā ir sadarbība ar Rundāles pili. Vēstnieks K.Ozoliņš vizītes laikā arī sniedza interviju „Čehijas Radio” un Nāhodas televīzijai.

Vēstnieka K.Ozoliņa vizītes mērķis bija iepazīties ar jauno pilsētas mēru Janu Birki un viņa vietniekiem, kuri stājās amatos pēc oktobrī notikušajām pašvaldību vēlēšanām, kā arī pārrunāt turpmākās sadarbības virzienus sadarbībā ar Bauskas pašvaldību un konkrētus projektus ar Latvijas vēstniecību Čehijā. Nāhodas pilsētas pārstāvji izteicās, ka noslēgtais sadarbības līgums ar Bausku pavērs jaunas iespējas ciešākai sadarbībai. Līdztekus līdzšinējai sadarbībai kultūras un vēstures jomā pilsētas pārstāvji izrādīja interesi par ciešāku kontaktu izveidi starp abu pilsētu skolām, koriem un deju kolektīviem, kā arī sporta pasākumu veidošanu.

Vizītes ietvaros vēstnieks apmeklēja Nāhodas un Ratiboržices pilis. Nāhodas un Ratiboržices pilis ir pazīstamas kā Kurzemes pēdējā hercoga Pētera Bīrona un viņa meitas Katrīnas Vilhelmīnes Bīronas jeb Sagānas Katrīnas īpašumi, kuros norisinājās nozīmīgi sava laika politiskie un kultūras notikumi. Šī gada septembra sākumā Nāhodā notiks kārtējās „Kurzemes dienas” tādējādi atzīmējot kultūras un mākslas tradīcijas, kuras pirms vairāk nekā divsimt gadiem ieviesa Kurzemes pēdējā hercoga ģimene. Plašākai čehu sabiedrībai vislabāk ir pazīstama Kurzemē dzimusī Sagānas Katrīna. Viņa ir pazīstama kā personāžs čehu ievērojamākās un pirmās nacionālās atmodas rakstnieces Boženas Ņemcovas hrestomātiskajā darbā „Vecmāmiņa”.

Savukārt Ratiboržices pilī 2011.gadā turpināsies izstāde „Rundāles pils – Latvijas Versaļa”. Ratiboržices pili un arī attiecīgo izstādi sezonā apmeklē apmēram četrdesmit tūkstoši apmeklētaju.